latinica  ћирилица
03/07/2022 |  09:08 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Благи раст броја заражених у посљедње двије седмице

У Бањалуци је у посљедње двије седмице забиљежен благи пораст броја обољелих од ковида 19 са блажом клиничком сликом и симптомима јаче прехладе, рекла је начелница Хигијенско-епидемиолошке службе бањалучког Дома здравља Мирјана Миљковић.
Лабораторија - тестирање - Фото: РТРС
Лабораторија - тестирањеФото: РТРС

Миљковићева је за Срну навела да је ово донекле очекивано с обзиром на љетни период, честа путовања и повећане контакте.

Она је рекла да је тешко прогнозирати каква ће бити епидемиолошка ситуација у будућности, додавши да се на јесен може очекивати пораст броја обољелих, с обзиром да се више борави у затвореном простору, те је и већа могућност ширења капљичних инфекција у које спада и ковид 19.

Миљковићева је подсјетила да је епидемиолошка ситуација од марта до прве половине јуна била релативно повољна, јер је пријављено мање обољелих од ковида 19, а самим тим мањи је и број хоспитализованих.

Она је позвала грађане да се вакцинишу, нагласивши да је вакцинација најбољи начин да се заштите од оболијевања од ковида 19 и тежих облика ове болести.

Миљковићева је навела да је од марта 2021. године у Дому здравља у Бањалуци вакцинисано око 60.000 грађана, од чега је највећи број са двије дозе.

Она је додала да је од почетка пандемије на подручју града Бањалука од вируса корона обољело 45.115 људи, преминуло је 1.315, док су тренутно активна 82 случаја заразе.