latinica  ћирилица
03/07/2022 |  11:18 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Битка на Козари - симбол страдања и отпора (ФОТО/ВИДЕО)

На Мраковици је обиљежено 80 година од битке на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у Другом свјетском рату, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.
Делегација Српске и Србије на Козари - Фото: РТРС
Делегација Српске и Србије на КозариФото: РТРС

Овај значајан историјски догађај организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Обиљежавању су присуствовали званичници Републике Српске и Србије.

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не смије бити заборављено. Козарачка епопеја живи и живјеће - рекао је Додик на обиљежавању

Он је истакао да је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обиљежавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је данас на Мраковици на обиљежавању 80 година од Битке на Козари да се не ствара српски свијет да би неком пријетио, већ да се не би поновила Козара.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор поручио је да садашње генерације и данас грије сунце слободе за које су се борили и животе дали њихови преци.

- Нема човјека међу нема који не зна колики је значај и колика је важност Битке на Козати за нас Србе, колико је недужних цивила страдало, колико је мајки и дјеце отјерано у логоре. Колика је цијена слободе заувијек ће нас подсјећати имена која су урезана у Меморијални зид у оквиру Спомен-комплекса - рекао је Јавор.

Код спомен-крста парастос страдалим служило је свештенство Епархије бањалучке, а након тога су положени вијенци и цвијеће на централни споменик.

Фото: РТРС

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници СУБНОР-а и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског положили су данас вијенце на централно спомен-обиљежје на Мраковици, поводом обиљежавање 80 година од Битке на Козари.

Вијенац су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Вијенце су положили и изасланик предсједника Србије министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић Тепавчевић.

Делегација Србије на Мраковици

Цвијеће код споменика положиле су и делегације Народне скупштине Републике Српске, посланика у Парламантарној скупштини БиХ, српски представници у институцијама БиХ, градоначелници и начелници општина у Српској.

На спомен-обиљежје цвијеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, генерали у Оружаним снага БиХ, делегације СУБНОР-а Републике Српске и Србије, удружења логораша Другог свјетског рата Републике Српске и Србије, Удружења антифашиста из Бјеловара, те представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: РТРС

Непријатељска офанзива на Козару под кодним називом "Западна Босна" почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од настрашнијих злочина почињених над српским народом икада.

Њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збјег са око 80.000 српских цивила.

Током непријатељске офанзиве на Козари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

Партизанске јединице су у ноћи 3. на 4. јули 1942. године, након интензивне битке, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице.

Из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.