latinica  ћирилица
03/07/2022 |  11:46 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Пореска управа: За пола године прикупљено више од 1,5 милијарди КМ прихода

Пореска управа Републике Српске је у првој половини ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 1,540 милијарди КМ, што је за 186,4 милиона КМ или 14 одсто више у односу на исти период прошле године, саопштено је из ове управе.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

- Да је настављен снажан раст наплате показује и поређење са првом половином 2019. године, те је наплата јавних прихода у првих шест мјесеци ове године за 300 милиона КМ или 24 одсто већа него у истом периоду те године - наводе из Пореске управе Републике Српске.

Додаје се да је наплата јавних прихода у овој години повећана у апсолутно свим сегментима, тако да је наплата директних пореза већа за 38 одсто, доприноса за девет одсто, а осталих јавних прихода за пет одсто.

- Директни порези су у периоду јануар-јун ове године наплаћени у износу од око 369,5 милиона КМ, што је за 101,4 милиона КМ више него у истом периоду преходне године. Највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 221,7 милиона КМ, што је за 83,2 милиона КМ или 60 одсто више него у првој половини прошле године - наведено је у саопштењу.

Из Пореске управе Српске напоменули су да се раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 125 милиона КМ, што је за 15 одсто више у односу на период јануар-јун претходне године.

- Већа наплата је остварена и код пореза на непокретности и пореза на употребу, држање и ношење добара, и то за осам, односно 10 одсто - додали су из Пореске управе.

У саопштењу је наведено да су доприноси у првих шест мјесеци ове године наплаћени у износу од 934 милиона КМ, што је за 74 милиона КМ више него у истом периоду 2021. године, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто.

- Код осталих јавних прихода наплата је износила 236,8 милиона КМ, што је за 11 милиона КМ више у односу на првих шест мјесеци претходне године, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 28, односно 39 одсто, док је нешто мања наплата забиљежена код такса и накнада управо због тога што је дошло до умањења или укидања наплате одређених такса - прецизирали су из Пореске управе.

Из Пореске управе Републике Српске су навели да, што се тиче само јуна ове године, наплата износила 262,1 милион КМ, што је за 30,5 милиона КМ више него у истом мјесецу прошле године, те је такође забиљежен раст наплате и код директних пореза и доприноса, те код осталих јавних прихода.