latinica  ћирилица
03/07/2022 |  13:36 | Аутор: СРНА

Селак: Козара је вјечна опомена и завјет

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак поручио је да Козара представља једно од највећих стратишта српског народа и рану која ће заувијек подсјећати на страдања и жртве које су Срби поднијели борећи се против фашизма и усташтва.
Горан Селак - Фото: СРНА
Горан СелакФото: СРНА

Селак је подсјетио да је више од 68.000 цивила одведено у логоре смрти НДХ, а међу њима више од 23.000 дјеце.

- Ово је мјесто гдје треба да говоримо тихо и бираним ријечима, око којег морамо да се окупљамо, да памтимо и да никад више не дозволимо да се оваква страдања понове - рекао је Селак на Мраковици, гдје је са делегацијом СПС-а присуствовао обиљежавању 80 година од Битке на Козари.

Он је напоменуо да је Козара вјечна опомена и вјечни завјет српском народу, да чува мир, слободу и своју Републику Српску, саопштено је из ове партије.

- Овдје смо да прислужимо свијеће, да дамо помен страдалом народу Козаре и да положимо вијенац на споменик палим борцима. Ово није мјесто за дневну политику, него за достојанствено обиљежавање страшног злочина над српским народом - поручио је Селак.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.