latinica  ћирилица
03/07/2022 |  14:09 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Додик: У БиХ поново најезда муслиманског национализма најокорјелије врсте (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данас у БиХ опет најезда муслиманског национализма најокорјелије врсте и да су они јединствени у томе да не треба да постоји Република Српска.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Непостојање Републике Српске на овим просторима једнако је непостојању српског народа и они то савршено добро знају - рекао је Додик.

Истакао је да то најбоље показује статус Срба у Федерацији БиХ гдје су трајно омаловажени, отета им је имовине, изгубили су своје куће, зељиште, своје шуме и не могу да дођу до својих станова у Сарајеву или на неким другим мјестима.

Додик је у обраћању на обиљежавању 80 година од Битке на Козари рекао да је борба српског народа те 1942. године и 90-тих година идентична борба.

- Ми знамо да кад немамо државу и кад немамо своје полицајце, докторе и друге, да немамо ни своје слободе", истакао је Додик.

Он је навео да је Република Српска снажно атакована од потомака оних који су 1942. године овај народ свели у Јасеновац и побили.

- Они данас кажу да нам не треба Република Српска, да ми прегонимо у нечему што је, како они кажу, национализам, забрањујући нам да будемо патриоте, да се осјећамо, припадамо народу исте вјере, културе, језика и писма. Они хоће да ми будемо нека униформисана маса грађана који немају своју историју јер ће лакше заборавити злочине својих предака овдје и неће бити оваквих комеморација - указао је Додик.

Упитао је  како ови народи могу да живе у БиХ ако нису могли да живе у Југославији.

- Ми немамо разлога да вјерујемо у БиХ и да вјерујемо политичком Сарајеву, немамо разлога да вјерујемо да је то одрживо. Ми морамо да јачамо и градимо нашу Републику у увјерењу да је она једина гарант да живимо овдје и да ћемо овдје остати. Република Српска баштини најзначајније вриједности наше борбе за слободу - нагласио је Додик.

Он је додао да су Срби поносан и карактеран народ и да Србин није никада прихватио да буде покорен, а да се не бори.

Према његовим ријечима, све вријеме након Дејтонског споразума активност међународног фактора је била уперена против Републике Српске.

- Зауставили смо то, трпимо одређене ствари, моје јесте да трпим, чак негдје имам поноса што имам санкције САД и Велике Британије - навео је Додик.

Он је додао да неће ни да иде тамо и да тамо нема имовине.

- Ми сада због Британаца треба да уђемо у конфликт са Русијом, е па нећемо, наравно да нећемо увести Русији санкције - истакао је Додик.

Рекао је да Британци увијек пред изборе шаљу специјалце и да је 2018. била овдје њихова јединица да покуша да направи оно што њима треба и додао да је ту опасност.

- Додик је већ дуго, помало сам уморан од свега, али оно што се нуди као алтернатива сигурно су пропаст Републике Српске и зато морамо још једном да идемо заједно. Желим да кажем да треба да будемо окупљени -  рекао је Додик и додао да има оних који неће да буду окупљени.