latinica  ћирилица
04/07/2022 |  09:09 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Пахор: БиХ у зачараном кругу инсистирања на испуњавању услова

Предсједник Словеније Борут Пахор изјавио је да је разочаран што Еворпски савјет није додијелио БиХ статус кандидата, те оцијенио да инсистирање на испуњавању услова може да значи да ће се наставити зачарани круг из којег БиХ неће изаћи, а проблеми ће се гомилати.
Борут Пахор (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Борут Пахор (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Пахор је рекао да је добро то што је, захваљујући словеначкој иницијативи, на БиХ скренута пажња у завршном документу.

Он је изразио разочарење односом ЕУ према пријему земаља региона, те нагласио да не разумије зашто се регионалној иницијативи "Отворени Балкан" не придруже и други, а нарочито самопроглашено Косово јер је то "сјајна платформа за побољшање односа".

Пахор је за "Политику" оцијенио да се сада у овим условима одлучује о геополитичкој судбини западног Балкана за наредних 10 до 15 година.

- Чињеница да ЕУ не жели или не зна снажније да дође у овај дио Европе, имаће посљедице. На овом простору ће се утврдити Русија, Кина, Турска и заливске државе. ЕУ никако не успијева да то сагледа - рекао је Пахор и поручио да ће се и даље залагати за европску перпективу западног Балкана и његово прикључивање Унији.

Он је констатовао да су се прилике у Еворпи знатно погоршале, посебно због украјинске кризе, оцијенивши да је пољуљана цјелокупна безбједносна и политичка архитектура и да има много разлога за бригу.

Пахор каже да епидемија ковида 19 још није прошла, инфлација може да се претвори у рецесију, док се Европа суочава са прехрамбеном и енергетском кризом, што може да утиче на социјалну стабилност.

Говорећи о Косово у Метохији, предсједник Словеније је навео да је Србија формално у праву када каже да Европа документима инсистира на нормализацији односа Београда и Приштине, а не на међународном признању, али да се у политичком смислу очекује да дијалог доведе до међусобног признања.

Пахор је напоменуо да је легитимна жеља Београда да не приступи НАТО савезу, истичући да вјерује да ће и Србија и ЕУ учинити све да та земља што прије постане чланица Уније за шта војна неутралност није препрека, али је потребна јединствена спољна политика свих чланица европског блока.

- Видим да мој пријатељ предсједник Србије Александар Вучић не може у потпуности да рачуна на европску будућност Србије, зато се труди да очува стратешке односе на свим странама, а то је у овим геополитичким подјелама све теже. Надам се да ће Србија успјети да премости садашњу захтјевну геополитичку ситуацију у духу европских вриједности - рекао је Пахор и нагласио да су односи Србије и Словеније одлични.