latinica  ћирилица
05/07/2022 |  00:01 ⇒ 07:32 | Аутор: СРНА

Додик: Не може се десити да капитулирам у Бриселу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да се не може десити да капитулира у Бриселу и указао да странци кроз причу о европском путу БиХ хоће да је направе унитарном земљом.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Ако мене тјераш да бирам између тога да остане Република Српска и да идем у Европу, ја бирам Републику Српску и баш ме брига за Европу - рекао је Додик за ТВ Хепи.

Он је најавио и да за три дана иде у Брисел, те изразио сумњу у остваривост европских интеграција и примијетио да ће се Европска унија распасти док БиХ стигне до њеног чланства.

Додик је подсјетио да ЕУ даје чланство само државама које имају дефинисане границе, а сада се даје кандидатски статус земљи /Украјини/ која ће у најмању руку по пола бити подијељена, ако ништа друго.

- А нама кажу, ви морате да испуните стандарде. А које стандарде -  рекао је Додик и додао да и Србију "сатраше са критеријумима, вриједностима, поглављима", те оцијенио како је "то све изврнуто".

Навео је да Европа без критеријума узима само струју од Републике Српске јер јој то недостаје, а да за сву другу робу поставља изузетно високе критеријуме.

- Увале нам "Болоњу" па нам упропасте наш образовни систем, јер ако је укинемо, онда они кажу нема више кредита, подршке, а народ каже – ми се не развијамо, нема инвестиција. Све је то повезано - рекао је Додик.

Он је навео да су му за пребацивање образовања на ниво БиХ нудили новац за изградњу неког пута, али као кредит и да им је објаснио да "није проститутка" да га плаћају за услуге.

Додик је подсјетио да прича Кристијана Шмита о наводном његовом позиву на ракију, потиче из 2016. године, те је Шмиту поручио да "неће пити ракију са њим", као и да га неће сматрати легалним високим представником чак ни да се 100 пута поздрави са њим.

Подсјетио је и да је именовано чак седам представника разних земаља за БиХ који примају високе плате и ни о чему не одлучују, а најважније им је да се каже да не ваља онај ко покаже карактер, као што су он и предсједник Србије Александар Вучић, који је рекао амбасадорима да неће владати Србијом.

Додик је подсјетио и на продају "Телекома /Републике Српске/" и навео да му је конкуренција, у организацији једне стране амбасаде, донијела "торбу", вјероватно са новцем и тражила да каже како нешто није у реду са понудом "Телекома Србије".

Према његовим ријечима, Република Српска је за Запад ексцес и рачунали су да ће је укинути у другој фази послије Дејтона, али да се "онда појавио неки Додик, који је заглавињао и не да", као и да Срби немају никакав територијални босански идентитет јер имају Републику Српску.

Он је потврдио да су га из шест земаља упозорили да ће га британска јединица пристигла у Сарајево из Сирије отети и примијетио да Република Српска никад није имала више пријатеља него сад.

Додик је рекао да није дао полицији да му стане пред кућу, јер су његова највећа одбрана његове комшије и навео да живи на имању на селу.

Упитан за Габријела Ескобара, Додик је навео да Американци не одустају од централизације БиХ, те да од Сарајева да направе главни град коме ће се Срби клањати.

О иницијативи "Отворени Балкан", Додик је рекао да је не прихватају друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Када је ријеч о животу овдје, Додик је рекао да има људи који тешко живе, али да се више намеће прича о томе.