latinica  ћирилица
05/07/2022 |  09:53 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

НСРС о о усвајању зонинг планова урбаних зона "Клековача"

Посланици НСРС у току данашњег засједања размотрили су Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Хашани", информацију о дугу Српске, извјештај Институције омбудсмена за људска права БиХ за 2021. годину, извјештај о раду МУП-а Српске за прошлу годину, извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије за 2021. годину, финансијски извјештај Агенције за високо образовање и извјештај о раду и извршењу Ребаланса финансијског плана - буџета ЈУ "Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству" за период 1. 1 - 31. 12. 2021.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

>>> Пренос на РТРС плус и нашем порталу <<<

Омбудсмани за људска права БиХ у 2021. години регистровали су највећи број жалби које се односе на кршење грађанских и политичких права, укључујући правосуђе и управу, те економских и социјалних права, наведено је у Годишњем извјештају ове институције за 2021. годину коју су данас размотрили посланици Народне скупштине Републике Српске.

У извјештају се наводи да жалбе поднесене у том периоду указују да је грађанима отежан приступ ефикасном правосуђу, запослењу, социјалним правима, те да су често ове повреде узроковане високим степеном сиромаштва, корупције и миграција становништва.

Како је истакнуто, током 2021. године у бази предмета ове институције укупно је регистровано 2.946 жалби што је у односу на 2020. годину, када је регистровано 2.716 жалби, повећање од 8,47 одсто.

Размотрен је и Извјештај о извршењу Плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске за период 1. 1 - 31. 12. 2021. године.

Након паузе пред посланицима је расправа о Годишњем извјештају о резултатима активности Институције омбудсмена за људска прва БиХ за 2021. годину.

Директорка Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић рекла је да је у прошлој години Фонд солидарности извршио 227 уплата за лијечење и дијагностику 183 дјеце у иностранству. Она је рекла да се 148 рјешења односило на лијечења, а да су 79 рјешења издата за дијагностичка генетска испитивања у иностранству.

Агенција за високо образовање Републике Српске донијела је у прошлој години два рјешења о акредитацији високошколских установа и студијских програма, рекла је директор ове агенције Биљана Војводић.

Предсједница Комисије за концесије Маја Шупут изјавила је да је у прошлој години Комисији достављено 17 новозакључених концесионих уговора.

Шупутова је, образлажући извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за 2021. годину, рекла да се тренутно реализује 311 концесионих уговора.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у прошлој години успјешно је реализовало послове и задатке, што се огледа у повољном стању безбједности у области борбе против криминалитета и безбједности у саобраћају, те очувању стабилног реда и мира, истакао је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Лукач је нагласио да је стање безбједности у Републици Српској било повољно, те да је забиљежен пад криминалитета за 2,1 одсто уз повећање коефицијента укупне расвијетљености и расвијетљености по непознатом извршиоцу.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је да је у Српској неопходно поставити знакове којима ће возачи бити информисани о стационарним камерама за контролу брзине саобраћаја, како би била избјегнута судска одлучивања.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић сматра да МУП Српске сваке године подиже ниво дјеловања, побољшава резултате и опремљеност, али да то, ипак, "није задовољавајуће".

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да МУП мора бити додатно кадровски и материјално опремљен како би успјешно одговорио на све изазове.