latinica  ћирилица
05/07/2022 |  11:21 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Шмит се идентификовао као директни наручилац одлуке и пресуде Уставног суда (ВИДЕО)

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић каже се Кристијан Шмит идентификовао као директни наручилац одлуке и пресуде Уставног суда, јер је очито да унапријед зна када ће и засједати и које одлуке донијети тај исти суд.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Наиме, сутра би Уставни суд БиХ требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.

- Замислите да у једној земљи која би требало да буде суверена, независна, један неизабрани странац, без било каквог легитимитета, зна када ће засједати Уставни суд једне земље и унапријед зна какву ће одлуку донијети - истакао је Ковачевић.

То вам, каже Ковачевић само показује у каквом циркусу од земље, државе живимо, а гдје је како наводи,  Република Српска заробљена.

- Какав је уопште циркус БиХ. Нажалост, то је тако. Ми из Републике Српске највећи смо заштитници и Устава БиХ, и суверенитета, и политичке независности БиХ. Ми смо једини који позивамо на поштивање Устава БиХ, Дејтонског споразума и чињенице да одлуке треба да доносе изабрани демократски политички представници народа и грађана у БиХ - наводи Ковачевић.

Каже да је Шмит, самопрозвани тумач и заштитник Дејтона само прије седам дана изговорио да је његов главни  и кључни иљ, рушење дејтонских принципа, а то како наводи Ковачевић значи рушење Дејтонског споразума, рушење Устава БиХ и рушење и нестанак Републике Српске.

- О томе треба да размишљају и представници из опозиције из Српске, који са њим сједе, састају се и од њега траже да кажњава Српску и изабране представнике народа у Српској. Како Шмит може да зна какву ће одлуку да донесе Уставни суд?Када би Уставни суд доносио одлуку у складу са Уставом БиХ, онда би било јасно да је то искључива надлежност Републике Српске, и да БиХ нема ништа са тим - наводи Ковачевић.

Ковачевић је поновио да је БиХ циркус земља у којој мешетари Кристијан Шмит, као неизабрани странац.

- У БиХ мешетари и троје страних судија, које заједно са двоје Бошњака увијек прегласају двоје Срба и двоје Хрвата. Ово је циркус, а не држава, а не земља - каже Ковачевић.