latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Стевандић: Шмит се мијеша у изборну кампању

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је да се Кристијан Шмит дубоко мијеша у изборну кампању у БиХ у корист бошњачке стране, поручивши да је потребно о томе обавијестити свјетску јавност и да одговор Републике Српске на такве најаве буде озбиљнији.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је рекао да све што Шмит ради представља покушај дискриминисања оних који га не признају ради омогућавања бољег изборног резултата онима који се са њим састају.

Стевандић истиче да Шмитове изјаве да ће неко ићи под санкције и да ће он о томе одлучивати представљају мијешање у изборну кампању с циљем дискредитације једне од страна на изборима.

- Циљ је да се изаберу подобни који прихватају Шмита, а да се казне они који не прихватају Шмита - рекао је Стевандић, коментаришући наводе Шмита да би могао укинути Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

Указао је да то представља кршење закона, људских права и Дејтонског мировног споразума и да то одговара бошњачком екстремизму. Стевандић је додао да је то антицивилизацијско и антиевропско питање које је у истој равни са апартхејдом.

- Хоће да наш народ буде натјеран да бира представнике по вољи Шмита, иначе ће их Шмит санкционисати - нагласио је Стевандић за Срну.

Сматра да свјетска јавност и ЕУ морају бити обавијештени о Шмитовом мијешању у изборну кампању у БиХ, те поручује и да Република Српска мора да има озбиљније одговоре на те најаве, а не само политичка реаговања и коментаре.

- Ми у Републици Српској треба боље да се припремимо и конкретизујемо своје одлуке у односу на оно што Кристијан Шмит најављује - напомиње Стевандић, који је поновио да мијешање у изборну кампању представља кршење закона и Дејтонског споразума, те да се то мора апострофирати као проблем број један.

Кристијан Шмит изјавио је да је њемачка влада зауставила 120 милиона евра помоћи Републици Српској због, како је рекао, "сецесионистичког понашања". Шмит је за Н1 рекао да се очекује да ће сутра Уставни суд БиХ донијети одлуку у вези са формирањем Агенције за лијекове Републике Српске и најавио да ће тек тада "дјеловати".

Уставни суд БиХ сутра би на пленарној сједници у Сарајеву требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.