latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Спрега међународних званичника да моделирају суд БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да оно што је некада радио такозвани високи представник данас ради Уставни суд БиХ и да је видљива спрега међународних званичника у БиХ да тако моделирају тај суд.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући најаву Кристијана Шмита да ће сутра дјеловати по питању одлуке Уставног суда БиХ о формирању Агенције за лијекове Републике Српске, Кошарац је данас новинарима у Бањалуци рекао да је видљива спрега и потреба дијела међународне заједнице да додатно закомпликује ситуацију у БиХ и да негира уставне капацитете институција Српске које дјелују у складу са Уставом Републике Српске и Уставом БиХ.

- Када легитимно на бази закључака Народне скупштине Републике Српске желимо да покренемо процедуру доношења закона о Уставном суду БиХ онда немамо подршку од одређених структура из Федерације БиХ - навео је Кошарац.

Он је рекао да Република Српска жели да елиминише стране судије из Уставног суда БиХ, питајући у којој још земљи сједе странци у Уставном суду тих земаља.

- У Уставном суду БиХ партиципирају странци, који у правилу заједно са бошњачким судијама увијек могу донијети одлуке које су штетне за Републику Српску - навео је Кошарац.

Додао је да се више пута чује да неки политичари из Републике Српске треба да буду санкционисани, те напоменуо да је потребно да кажу који члан Устава БиХ су прекршили.

Кошарац је нагласио да је Кристијан Шмит странац у БиХ и да институције Републике Српске дјелују у складу са Уставом Српске и Уставом БиХ.

Кристијан Шмит изјавио је да је њемачка влада зауставила 120 милиона евра помоћи Републици Српској због, како је рекао, "сецесионистичког понашања". Шмит је за Н1 рекао да се очекује да ће сутра Уставни суд БиХ донијети одлуку у вези са формирањем Агенције за лијекове Републике Српске и најавио да ће тек тада "дјеловати".

Уставни суд БиХ сутра би на пленарној сједници у Сарајеву требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.