latinica  ћирилица
05/07/2022 |  18:10 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ супституција за ОХР - дјелују на штету Српске (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ је супституција за ОХР, дјелују у спрези на штету Републике Српске, а подржани од бошњачких политичара и сарајевских медија.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

То је реакција политичара из Српске на најаву Кристијана Шмита да ће, ако затреба, употријебити бонска овлаштења након сутрашње сједнице Уставног суда, на којој се по захтјеву Шефика Џаферовића одлучује о судбини тек основане Агенције за лијекове и медицинска средства Српске.

Заједничка порука је да без обзира шта урадио прво Уставни суд, а потом Кристијан Шмит, постојање Агенције није упитно јер има уставни основ, а то је и потреба грађана Републике Српске.

По оној народној "Што пропусти Старина Новаче, то дочека Мали Радојица", Кристијан Шмит и Уставни суд БиХ устремили су се на тек успостављену Агенцију за лијекове и медицинска средства Републике Српске. Први корак направио је бошњачки члан Предсједништва, подносећи захтјев Суду. Ко помисли да је ријеч о синхронизованој акцији међународних и бошњачких фактора, ризикује да буде проглашен непријатељем БиХ.

- Мислим да ће сада у сриједу Уставни суд донијети одлуку по том питању да ли је дакле та Агенција за лијекове, да ли је Српска у праву, да може да оснује властиту агенцију, ја мислим да није то у реду. Али нека Суд о томе донесе своју одлуку, ја поштујем сваки суд и када одлучи онда ћемо ићи на проведбу - рекао је Кристијан Шмит.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић реаговао је на Шмитову изјаву.

- Изјавом да ће он да реагује у сриједу послије одлуке Уставног суда, он се идентфиковао као наручилац одлуке и пресуде Уставног суда БиХ - додао је Ковачевић.

Треба ли повјеровати да ће бивше страначке колеге Шефика Џаферовића у Уставном суду, Мирсад Ћеман и Сеада Палаврић и троје страних судија одбити његов захтјев и гласати у корист Републике Српске?

- Уставни суд је продужена рука ОХР-а, што се види из изјаве Кристијан Шмита, то је институција у којој странци заједно са Бошњацима имају двије улоге да прегласавају Србе, Српску и Хрвате и да раде на централизацији и унитаризацији БиХ - изјавио је Ковачевић.

Кристијан Шмит је спортским ријечником казано, у тзв. вин-вин позицији. Ако Уставни суд не уважи Џаферовићев захтјев, онда Шмит наступа са бонским овлаштењима.

- Ми смо овај закон донијели јер је Република Српска једним дискриминаторским дјеловањем Агенције за лијекове БиХ доведена у ситуацију гдје су били угрожени животи и здравље грађана. Ви сте чули премијера Радована Вишковића који је рекао да ће Влада Српске наставити у правцу оснивања Агенције за лијекове Републике Српске и ми не мислимо се више оглашавати о свакој најави Кристијана Шмита - саопштио је посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић такође је реаговао на Шмитове изјаве.

- Чим господин Шмит најављује одлуку то значи да има одређених информација, а то је потврда да Уставни суд БиХ није независтан а што се тиче Бонских овлаштења рекао сам више пута да та овлаштења никада нису донијела добро - рекао је Шешић.

Уставни суд БиХ до сада је више пута демонстрирао правно насиље. Посљедњи пут стављајући ван снаге закључке и декларације Народне скупштине, правни нонсенс који је шокирао српске и хрватске судије у том Суду. Оглашавањем пред сједницу, Кристијан Шмит прејудицира одлуку Уставног суда.

- Чињеница да он покушава да извриши притисак на Уставни суд најављујући своју реакцију, а зна се како УС ради, на уштрб Републике Српске, с друге стране ово је мијешање у изборну кампању. Очигледно господин Шмит ради маркетинг за оне снаге у Федерацији које би да униште Српску, покушавајући да омогући политички добитак и напредак онима с којима се састаје и који га признају - саопштио је Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Представнишком дому у ПС БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, истакао је да је видљива потреба међународне заједнице да негира уставну позицију Српске.

- Све оно што су претходни високи представници у БиХ радили данас моделира Уставни суд БиХ. Ми желимо да елиминишемо стране судије из Уставног суда. Према томе овдје је видљива потреба међународне заједнице да закомпликује ситуацију и да негира уставну позицију Српске - истиче Кошарац.

Зашто Кристијану Шмиту, Шефику Џаферовићу и чуварима БиХ смета Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске?

Ентитетска Агенција постојала је од рата до маја 2009. године. Како је пуних 14 година то било у складу са Уставом БиХ, а сада није? Како су тада становници Српске имали приступ лијековима, а сада то може бити угрожено.

Биће да је у питању нешто друго, стварање централизоване БиХ по мјери Бошњака и Запада у којој би Српска имала тек церемонијални карактер са овлаштењима мјесне заједнице.