latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:19 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

НСРС Размотрила приједлог одлуке о дугорочном задуживању(ВИДЕО)

Посебна сједница Народна скупштине Републике Српске о повећању плата у Српској.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

- Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су Приједлог одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за ову годину с циљем потребе кориговања висине каматних стопа, имајући у виду њихов раст на међународном тржишту капитала. .

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је Приједлогом предвиђена промјена висине каматних стопа код оквирних услова дугорочног задуживања Српске, и то за задужење путем емисије обвезница на домаћем финансијском тржишту са четири одсто на шест одсто, а за задужење путем кредита код међународних кредитора, односно зајмодаваца, међународних организација, међународних финансијских институција и страних влада са три одсто на 5,5 одсто.

Она је навела да је за задужењем путем емисије обвезница на међународном финансијском тржишту предвиђена промјена висине каматне стопе са пет на девет одсто.

-----

Посланик СНДС-а Срђан Мазалица рекао је да је Приједлог одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2022. квалитетан и да не говори о томе којим ће се каматним стопама задужити Република Српска.

- То апсолутно не мора значити да ће та задужења износити пет и по и девет одсто. Могуће да ће она бити три одсто, пет одсто, можда чак и ниже - рекао је Мазалица.

Он подсјећа да се дуг Републике Српске смањује.

-----

Сетом приједлога закона о повећању плата у Републици Српској платни коефицијенти увећавају се у одређеном проценту тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ, а циљ јесте побољашања њиховог положаја, истакла је министарка финансија Зора Видовић.

---

Предвиђено је да по хитном поступку буде размотрен Приједлог закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, Приједлог закона о платама запослених у јавним службама Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској.

Посланици по хитном поступку треба да размотре и Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Српске.

На предложеном дневном реду је и разматрање Приједлога одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2022. годину.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је раније да је посебна сједница заказана на захтјев Владе Републике Српске, која је предложила да се води обједињена расправа од прве до осме тачке дневног реда, а да ће се посланици појединачно изјашњавати о свакој тачки.