latinica  ћирилица
06/07/2022 |  11:02 | Аутор: СРНА

Стевандић: Шмит фаворизује екстремне дијелове бошњачке политике

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да политика дијељења лекција Републици Српској погодује само екстремним бошњачким политичарима, јер се тиме склања фокус са легитимног представљања Хрвата.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Коментаришући посљедње изјаве Кристијана Шмита, Стевандић је истакао да Запад причом о увођењу санкција искључиво Републици Српској сам себе побија у тврдњи да је БиХ јединствена земља и да се признају одређене државности Српске.

Стевандић наглашава да је коначни циљ да се оспоравањем права да се бирају легитимни представници хрватског народа с временом то право укине и српском народу и уведе централизовано управљање у БиХ, саопштено је из Уједињене Српске.

- То се најбоље види у недостатку било каквог реаговања на изјаве Жељка Комшића да Драган Човић не смије бити предсједавајући Савјета министара, те да бошњачке странке никако не смију да то прихвате, тиме си дајући за право да бира подобне политичаре - указује Стевандић.

Он је нагласио да се "акције Кристијана Шмита" могу посматрати као дио предизборне кампање која фаворизује екстремне дијелове бошњачке политике с једне стране, али и одређене политичаре из Српске, с друге стране.

- Шмит јасно подржава снаге које њега признају и настоји да казни оне који то не раде, те тиме директно учествује у изборној кампањи, што није у складу ни са једним међународним документом - напомиње Стевандић.

Стевандић је додао да се највећа Шмитова "побједа" огледа у његовом састанку са одређеним политичарима у Републици Српској, конкретно руководством ПДП-а, "стављајући се у њихову службу у незваничној предизборној кампањи, јер се и сам ПДП додворава странцима представљајући се као кооперативни партнер".