latinica  ћирилица
06/07/2022 |  13:12 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ привремено ставио ван снаге Закон о лијековима Српске

Уставни суд БиХ привремено је ставио ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

- Одређено је да одлука ступа на снагу одмах и да производи правно дјеловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ о поднесеним захтјевима - наведено је из Уставног суда БиХ

Ове законе Уставни суд БиХ разматрао је на захтјев Шефика Џаферовића, предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске којим се између осталог предвиђа и оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Народна скупштина Републике Српске усвојила је у октобру 2021. године, међутим на тај Закон на снагу је ступио тек крајем јуна ове године.

Подсјећамо, пред одржавање сједнице огласио се Кристијан Шмит, најавом своје реакције након доношења судске одлуке и личном оцјеном да Република Српска не треба да има Агенцију за лијекове и медицинска средства.

Политичари из Републике Српске одговорили су да је Уставни суд БиХ супституција за ОХР, да дјелују у спрези на штету Републике Српске, а подржани су од бошњачких политичара и сарајевских медија.