latinica  ћирилица
06/07/2022 |  14:37 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на одлуку Уставног суда БиХ

Уставни суд БиХ ставио је данас ван снаге привремено Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи. Оцјену уставности ова два закона тражио је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик ЏаФеровић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Поводом ове одлуке услиједила су оштра реаговања из Републике Српске.

Влада Републике Српске сматра да је одлука Уставног суда БиХ о привременој мјери у вези са Законом о лијековима и медицинским средства Републике Српске само једна у низу оних којим се ова правосудна институција ставила у позицију спровођења политичких мјера усмјерених против интереса становника Републике Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић изјавио је данас у Бањалуци да је Уставни суд БиХ још једном прекршио Устав БиХ и показао да је политичка, а никако правосудна институција.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић рекао је да није изненађујућа одлука Уставног суда БиХ оцијенивши да се на тај начин овај суд мијеша и у политичка дешавања у БиХ. Петковић је рекао да се поставља питање зашто је баш сада, неколико дана након што је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске ступио на снагу, донесена ова одлука Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ опет је од себе направио политичку институцију, а апсурд правног и политичког система повећао за степеницу више доношењем ове одлуке, изјавила је шеф Клуба СНСД у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Привремна мјера Уставног суда БиХ којом се по захтјеву Шефика Џаферовића привремо обуставља примјена закон којим је успостављена агенција за лијекове Републике Српске нови је у низу безбројних показатеља да је ова судска инстанца постала експозитура СДА и политичког Сарајева, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да Уставни суд БиХ овом одлуком  наставља праксу неуставних и политичких одлука.

Уставни суд БиХ је потпуно прекршио Устав БиХ привремено стваљајући ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, изјавио је предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац.

РТРС/Срна