latinica  ћирилица
07/07/2022 |  14:02 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Мазалица: Одбацити одлуке Уставног суда БиХ

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да парламент Српске треба да заузме став о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који је, како је нагласио, више пута показао да није вођен стручношћу, те да не доноси одлуке на основу Устава и права.
Срђан Мазалица - Фото: Уступљена фотографија
Срђан МазалицаФото: Уступљена фотографија

- Код избора судија Уставног суда БиХ критеријуми су постављени прилично уопштено и на тај начин, колико год се ми из Српске трудили да именујемо квалитетне судије, они који долазе из Федерације БиХ углавном су судије које поштују ставове својих политичких странака - рекао је Мазалица Срни.

Према његовим ријечима, бошњачке судије у Уставном суду БиХ су експозитура СДА, а стране судије слушају одређене западне амбасаде и заједно прегласавањем доносе одлуке као што је привремено стављање ван снаге Закона о лијековима и медицинским средствима Српске.

- Постоји уставни основ за тај закон, а Уставни суд БиХ је донио супротну одлуку. Поставља се питање како прихватати одлуке овог суда када се зна да су донесене под политичим притиском. Један од 14 приоритета на путу БиХ према ЕУ је рјешавање питања страних судија, што наравно странке из политичког Сарајева не прихватају - рекао је Мазалица.

Он наводи да је то један од разлога што БиХ касни са добијањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Уставни суд БиХ ставио је јуче ван снаге привремено Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи.