latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:26 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У мору поскупљења, нешто и појефтинило - цијена пилетине нижа за 20 одсто (ВИДЕО)

У мору поскупљења, стиже вијест да је нешто у БиХ и појефтинило. Надлежни тврде да је пилетина јефтинија за двадесетак одсто у односу на прољеће када је забиљежено рекордно поскљупљење овог меса. С обзиром на то да цијене житарица на свјетским берзама полако падају, у наредном периоду очекује се, кажу, и додатни пад цијене пилетине.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Цијена килограма бијелог пилећег меса, само неколико мјесеци уназад износила је више од 15 марака. Но, овог љета биљежи се пад чак за 20 одсто. Главну улогу у паду цијене пилетине играло је благо појефтињење цијена житарица на свјетском тржишту, али и повећан увоз и смањена потражња.

- Разлози који су довели до појефтињења које се креће између 10 и 20 одсто су прије свега пад потражње, јер свједоци смо јако сиромашног тржишта, исцрпљених грађана, али дошло је и до благог смиривања на берзама сировина које су достигле у прољећу историјски максимум - истиче Предраг Миличић, предсједавајући Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ.

Продавачи на бањалучкој Тржници кажу да је цијена пала, али и потражња с обзиром на посљедице економске кризе и смањену куповну моћ.

- Нема купаца, цијене иду доле кад се већ не може другачије продати - истиче продавац Милена Арабаџић.

Из Удружења заштите потрошача наглашавају да је потребно подржати домаће произвођаче, али и подсјећају да је неопходно да цијене буду у складу са могућностима и тренутном потрошачком корпом.

- Што се тиче пилетине видимо да се повећао увоз и то је утицало на смањење цијене. Наравно, и пад цијене житарица на свјетском тржишту је добро за нас крајње кориснике, али морамо да се водимо и оном паролом купујмо домаће, јер је домаће боље и квалитетније. С тим у складу би и домаћи произвођачи требало да се понашају домаћински - нагласио је Дршан Срдић из Удружење за заштиту потрошача “Реакција“.

Посљедице инфлације највише су осјетили џепови грађана. Да ли ће напокон моћи да одахну?

Подаци о паду цијена на берзама које су достизале историјски максимум охрабрујуће су, кажу стручњаци. Да ли ће доћи до стабилизације цијена и осталих животних намирница, још је неизвјесно.