latinica  ћирилица
13/07/2022 |  17:08 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Новић: Ако је помирење увредљиво, онда Сатлер позива на рат

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изјавио је да је разумљиво зашто поједини представници Европе и страних амбасада у БиХ нису хтјели да дођу на мјеста српског страдања, ако шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер сматра да није потребно помирење у БиХ.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

- Зар је могуће да би помирење било проблем у БиХ и не знам шта је под тим подразумијевао, једино ако тиме није позвао Бошњаке и друге на рат у БиХ - рекао је Новић Срни поводом Сатлерове изјаве да "помирење звучи испразно или чак увредљиво за жртве".

Новић је истакао да свако нормалан треба да се запита да ли је могуће да тако високи званичник Европе може изрећи тако шокантне ријечи за цијели цивилизовани свијет.

Он је нагласио да је невјероватно да поједини представници Европе и страних амбасада у БиХ тако гледају на српске жртве у протеклом рату.

- Зар треба уопште говорити о бројкама, колико је једних, других или трећих страдало, али је трагично да Сатлер и њему слични очигледно пребројавају да ли неко има више бијелих или црвених крвних зрнаца. Чини ми се да би хтјели да српском народу у цјелини вежу траке да би се могли препознати - рекао је Новић.

Зар је могуће, пита Новић, да то што су Срби поставили фотографије својих најмилијих свирепо убијених у кућама - од дјеце до стараца, неко сматра провокацијом, а не скретањем пажње на жртве српског народа.

- Када би хтјели минимално бити објективни, онда би било логично, поштено, цивилизацијски и демократски да су на Петровдан, 12. јула, када се обиљежава сјећање на злочин над Србима, посјетили Кравицу и сва мјеста гдје су Срби побијени и тиме одали почаст и њима - поручио је Новић.

Према његовим ријечима, разумљиво је зашто представници страних амбасада нису хтјели да дођу на мјеста српског страдања ако Сатлер сматра да није потребно помирење у БиХ.

- Недопустиво је да нису послали ни своје секретарице да присуствују колони црних марама мајки које су изгубиле властиту дјецу - рекао је Новић.

Сатлер је у тексту на блогу амбасадора ЕУ у БиХ, поводом обиљежавања дешавања у Сребреници, написао да "ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве".