latinica  ћирилица
15/07/2022 |  13:03 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Уставни суд БиХ политичким одлукама жели да мијења уставни систем (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је то што је Уставни суд БиХ прогласио неуставним Закон о непримјењивању одлуке високог представника у Републици Српској којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, а који је у усвојила Народна скупштина Републике Српске је још једна у низу политичких одлука.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- У суштини, они су требали да прогласе неуставним интервенцију тадашњег високог представника Валентина Инцка, зато што он није овлашћен никаквим међународним уговором. Није овлашћен да доноси било какве измјене и допуне закона, нити да намеће законе - наводи Цвијановић.

Такође истиче да није био овлашћен ни да санкционише било кога.

- Ни по домаћем закону високи представник не може да намеће законе, а ни да доноси било какве одлуке. Навикли смо на овакве интервенције. Оне се дешавају у низу, са намјером да се прави нови уставни систем, а не да се обезбиједи поштовање Устава - истиче Цвијановић.

Мисли да је овдје у питању политички обрачун.

- Ово није никакво изненађење. Република Српска иде даље и доносимо законе у складу са својим надлежностима - наводи Цвијановић.

Наиме, Уставни суд БиХ, разматрао је захтјев седам делегата Вијећа народа Републике Српске, о оцјени уставности Закона о непримјењивању одлуке високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида. Суд је на пленарном засједању ван снаге ставио тај закон.