latinica  ћирилица
17/07/2022 |  10:18 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Брнабић: Забрана Вучићу да посјети Јасеновац - антиевопска и антицивилизацијска одлука

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да је забрана предсједнику Србије Александру Вучићу да положи цвијеће у Јасеновцу антиевропска и антицивилизцијска одлука Загреба и највећи скандал у мордерној историји односа Србије и Хрватске.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIC)

Брнабићева је навела да је забрана приватне посјете мјесту на којем је усташки режим убио на стотине хиљада Срба и гдје је био логор за дјецу, и више од прворазредног скандала.

- То је као да предсједнику Израела забраните да посјети Аушвиц - рекла је Брнабићева и указала да је деценијама у Хрватској на сцени релативизација страшног злочина који се десио у Јасеновцу.

Брнабићева је рекла да је Вучић и раније желио да посјети Јасеновац, али да је био замољен да зарад добрих односа ту посјету одложи, што је и учинио.

- Занима ме да ли је предсједнику Србије забрањена посјета Хрватској или само Јасеновцу, што би био непојмљив преседан, антиправна, антиевропска, антицивилизацијска одлука, брутална забрана слободе кретања, а да не причам о увреди српских жртава Независне Државе Хрватске - рекла је Брнабићева.

Она је навела да, као актуелни премијер Србије, размишља о мјерама реципроцитета, те најавила да ће се о томе консултовати.

Према њеним ријечима, ово није понижење, већ показатељ односа Хрватске према Србима данас, свим жртвама Јасеновца и усташком режиму у НДХ.

- Ово није понижење за Србију. Ово је понижење за Хрватску. Србија нема чега да се стиди. Показали су каква је Хрватска данас. Ово је огледало Хрватске - рекла је Брнабићева.

Она је навела да у цијелом односу предсједника Србије према Јасеновцу има доста личног, јер је Вучић унук човјека кога су убиле усташе.

Брнабићева каже да ће Вучић сада најавити службену посјету Хрватској, па ће видјети како ће европски Загреб одреаговати.

Она је оцијенила да је страшан навод загребачког "Јутарњег листа" који је објавио информацију да Вучић може ићи у Градину и у Републику Српску, али не и у Хрватску.

Брнабићева је најавила да ће овим поводом јавности данас обратити министар спољних послова Србије Никола Селаковић, а сутра и Вучић.

Повезане вијести:

Вучићу забрањена посјета Јасеновцу