latinica  ћирилица
20/07/2022 |  16:49 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додику признање Пријатеља циона за подршку Израелу и јеврејском народу (ФОТО/ВИДЕО)

Одлуку о додјели признања организације Пријатељи циона за допринос и подршку Израелу и јеврејском народу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику службено је донио Управни одбор и предсједник ове организације Мајк Еванс.
Додик добио захвалницу од организације Пријатељи циона - Фото: РТРС
Додик добио захвалницу од организације Пријатељи ционаФото: РТРС

По дефиницији ово признање представља награду за животно дијело у одбрани и подршци Израелу и јеврејском народу у практичном смислу.

Главни разлози су управо константна подршка Израелу у временима сукоба, јасна и јавна подршка и лична солидарност према Израелу коју Додик не пропушта да изрази на сваком мјесту.

Та награда је додијељења и бившем предсједнику САД Доналду Трампу након отварања амбасаде САД у Јерусалиму и јавног обећања о одбрани Израела у случају напада.

Трамп и Еванс (Фото: Jerusalem post/Screenshoot)

Признање Пријатељи циона примили су раније и предсједник Бразила Жаир Болсонаро, као и амерички државни секретар у вријеме предсједника Доналда Трампа, Мајк Помпео.

Признање за Помпеа (Фото: PR Newswire/Screenshot)

Болсонаро је признање добио након што је Дан Јерусалема прогласио националним празником.

Предсједник организације Пријатељи циона Мајк Еванс је био лични савјетник бившег предсједника Трампа за вјерска питања и његов лични свештеник. Бројни утицајни људи из Трампове администрације били су чланови те организације, међу којима и бивши потпредсједник САД Мајк Пенс.

Признање (Фото: The Times of Israel/Screenshoot)

Ова организација броји више од 100 милиона људи у свијету.

Подсјећамо, Додику је признање уручио потпредсједник организације Пријатељи циона Данијел Војтек.

Додик је данас обишао и Музеј Пријатеља циона.

Пријатељи циона додjељују награде свјетским лидерима који су дали велики допринос за Израел.

Награду Пријатељи циона креирао је први међународни предсједавајући Пријатеља циона и девети предсједник Израела Шимон Перес и додјељује се сваке године.

Подсјећамо, међу добитницима ове награде су бивши предсједник САД Џорџ В. Буш, престолонасљедник Монака Алберт Други и бивши предсједник Бугарске Росен Плевнелијев. Награда је уручена и предсједнику Гватемале Џимију Моралесу за премјештање амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

Награде су уручене америчком амбасадору у Израелу Дејвиду Фридману, вишем савјетнику предсједника САД Џареду Кушнеру и специјалном представнику за међународне преговоре САД Џејсону Гринблату. Награду је добио и познати ТВ водитељ Марк Левин.