latinica  ћирилица
21/07/2022 |  19:25 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Кошарац потписао споразум о подршци фитосанитарном сектору

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потписао је данас у италијанском граду Барију Оперативни споразум за имплементацију пројекта "Нове активности за подршку фитосанитарном сектору у БиХ ради усклађивања са ЕУ стандардима - Фито БиХ".
Бари - Кошарац - потписивање споразума - Фото: СРНА
Бари - Кошарац - потписивање споразумаФото: СРНА

Кошарац је истакао да је суштина и циљ овог пројекта, вриједног око 1,2 милиона евра, јачање фитосанитарног система у БиХ и његово постепено усклађивање са правном стечевином ЕУ.

- Његова реализација посебно је значајна због усклађивања техничких и организацијских вјештина и надлежности тијела одговорних за фитосанитарну дијагнозу и фитосанитарне контроле и инспекције са ЕУ стандардима - истакао је Кошарац.

Пројект имплементира Међународни центар за напредне Медитеранске агрономске студије - Медитерански агрономски институт у Барију заједно са Министарством спољне трговине, Управом за заштиту здравља биља БиХ и партнерима из Италије и БиХ, саопштено је из овог министарства.

Кошарац је навео да су директни корисници пројекта министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске и ФБиХ, надлежно одјељење Владе Брчко дистрикта, те Пољопривредни институт Републике Српске, као и Фитосанитарна лабораторија Пољопривредног факултета у Бањалуци.

Корисници су и Федерални завод за пољопривреду, Федерални агро-медитерански завод, Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске, Федерална управа за инспекцијске послове и Инспекторат Владе Брчко дистрикта.

Разговарано је и о другим пројектима које Институт реализује у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ и ентитетским министарствима надлежним за сектор пољопривреде, а Кошарац је захвалио партнерима из Института у Барију за пројекте који значе подршку пољопривредном сектору.

Један од њих је и пројекат одрживог економског развоја и заштите животне средине у подручјима с природним ограничењима.

- Вриједност овог пројекта је 2,4 милиона евра и имплементираће се у 10 општина у Републици Српској и ФБиХ. У плану су и пројекти "Грин енд хелти", који ће помоћи брендирању и промоцији домаћих производа, као и пројекат који се тиче заштите биодиверзитета. Укупна вриједност сва четири пројекта је девет милиона евра - навео је Кошарац.

Кошарац је информисао саговорнике да Министарство на чијем је челу има координишућу улогу у области пољопривреде, која је у примарној уставној надлежности ентитета, као и да владе Републике Српске и Федерације БиХ воде адекватне и одговорне политике помоћи и подршке овом сектору.

- Наша опредијељеност је да штитимо и унапређујемо домаће пољопривредне капацитете кроз отварање нових тржишта, испуњавање европских стандарда и промоцију домаћих производа - поручио је Кошарац.

На састанку је указано и на научну сарадњу коју Институт у Барију остварује са универзитетима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

С тим у вези Кошарац је оцијенио да је су то примјери позитивне и корисне праксе, коју је потребно јачати и унапређивати у будућности.

Представници Института у Барију данас су прихватили Кошарчев позив да у септембру посјете БиХ, те је договорено да наредни састанак буде одржан у Требињу, уз учешће представника ресорних ентитетских министарстава, привредног сектора, те Одсјека за агромедитеранске културе Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Усаглашено је, такође, да у оквиру радне посјете буде организован и сусрет са произвођачима вина у херцеговачкој регији.