latinica  ћирилица
22/07/2022 |  15:29 ⇒ 16:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина, Турска и УН потписали споразум о извозу жита

Украјина је у Истанбулу потписала споразум о извозу жита са Турском и УН, наводи украјинска Страна.
Жито (Фото илустрација: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV) -
Жито (Фото илустрација: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

- Украјина, Турска и УН потписале су споразум о извозу житарица. Документ су потписали министар инфраструктуре Украјине Олександр Кубраков, турски министар одбране Хулуси Акар и генерални секретар УН Антонио Гутерес - наводи се на Телеграм налогу украјинског портала, преносе РИА Новости.

Русија би требало да потпише исти документ са Турском и УН, а због тога је у Истанбул допутовао руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Споразум која је пописала Украјина предвиђа да луке Одеса, Черноморск и Јужни буду под контролом Кијева, преносе РИА Новости, позивајући се на писање Стране.

Прошле недјеље у Истанбулу су вођени разговори војних делегација Русије, Турске, Украјине и представника УН и постигнут је договор о успостављању координационог центра у Истанбулу, као и динамике транспорта житарица, преносе РИА Новости.

Споразум подразумијева стварање безбједносне зоне за провјеру бродова са житом у близини украјинских вода, а не у самим лукама, а планирано је да контролу заједно спроводе Турска и УН.

Турска је добила гаранције да се споразуми неће користити у војне сврхе, наводе РИА Новости.

УН су више пута упозоравале да због несташице жита може доћи до прехрамбене кризе.

Запад и Украјина оптужиле су Русију за блокаду црноморских лука, а Москва то категорички одбацује и истиче да је сам Кијев својим акцијама спријечио извоз.

Предсједник Русије Владимир Путин је раније нагласио да се Русија не мијеша у извоз житарица и да ће, ако Украјина очисти луке од мина, бродови са житом моћи да прођу без икаквих проблема, наводе РИА Новости.