latinica  ћирилица
28/07/2022 |  11:07 | Аутор: СРНА

Деђански: Шмит се и даље понаша као колонијални управник

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да ће Кристијан Шмит наставити да дјелује као колонијални управник у БиХ и да ће ићи на то да доноси одлуке које се спроводе, без обзира на то што је нелегално изабрани високи представник.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Коментаришући Шмитову одлуку да наметне измјене и допуне Изборног закона БиХ, али да одступи од најављене намјере о наметању промјене Устава ФБиХ, Деђански за Срну оцјењује да је ово само увертира и да ће Шмит оно што је наумио покушати да истјера до краја.

- Међутим, Шмит сада покушава да анулира отпоре политичког Сарајева и видећемо врло брзо да ли ће успјети да споведе промјену Устава и изборних правила ФБиХ - рекао је Деђански.

Према његовом мишљењу, Шмитове најаве о десетоструком повећању новчаних казни за повреде Изборног закона и забрани ратнохушкачке реторике у изборном процесу могу да постану вјеродостојне уколико почне принципијелно да их примјењује.

- Ако је то тако, онда би прво требало да ухапси лидера САД Бакира Изетбеговића и клику око њега, јер они воде ратнохушкачку политику. Они у изборним кампањама ништа не нуде, сем мржње према Србима и на неки начин према Хрватима, којима бирају и њихове представнике у органима БиХ - истакао је Деђански.

Он је објаснио да ће Шмит морати да санкционише политичко Сарајево, односно муслимански дио око Бакира Изетбеговића, уколико не жели да им допусти да и даље раде против интереса Хрвата.

- Ако то уради, то је једна од добрих ствари. Али, хајде да видимо шта ће се десити. Ја мислим да он чека дозволу да то уради од оних који су га поставили - истиче Деђански.