latinica  ћирилица
29/07/2022 |  20:32 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Додик: Мост у Градишци показује способност Српске; Остварен сан многих генерација (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је дуго чекана реализација пројекта изградње моста на Сави остварени сан многих генерација на овим просторима, те да ће све то саобраћајно растеретити Градишку и омогућити развој ових крајева.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је срећан што је овај пројекат завршен упркос бројним опструкцијама и истакао да ово показује способност Српске.

- Наш циљ је да будемо дио европске саобраћајне комуникацијске мреже када је ријеч о ауто-путевима. И то чинимо - рекао је Додик у обраћању у Градишци гдје је данас свечано озваничен завршетак изградње моста преко ријеке Саве код Градишке, чија је процијењена вриједност 19,54 милиона евра, а допринијеће бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, те привредном развоју Републике Српске.

Он је рекао да је захвалан и представницима Хрватске и ЕУ да се овај мост заврши, те навео да су у овај објекат уложена знатна средства Српске.

- Жао ми је што у Хрватској нису завршене приступне саобраћајнице када је ријеч о овом мосту да свечано отворимо саобраћај. Али ово је побједа коју смо остварили показујући способност да можемо да побиједимо разне изазове, изградимо себе и институције, па и мостове - нагласио је Додик.

Он је рекао да ово показује способност Српске, али да му је жао што БиХ траљаво иде на европском путу, уз напомену да ЕУ често тражи од БиХ неоствариве захтјеве.

- Отварање оваквих мостова даје наду да ће њихови градитељи бити доминантни, а не они који их руше - истакао је Додик.

Он је рекао да је циљ Српске даља градња мреже ауто-путева, те да ће наредних дана почети градња дионице ауто-пута од моста на Рачи до Бијељине.

- То ће почети у понедјељак када су припремни радови, док ће 15. септембра радови бити отворени званично. Наш циљ је да премрежимо ауто-путевима Српску властитим средствима уз помоћ пријатеља - рекао је Додик и доадао да му је жеља "да што више буде мостова, да у региону ставимо тачку на сукобе и кажемо да хоћемо сарадњу".

- БиХ може успјети само уз домаћи договор без интервенционизма странаца који намећу законе и слично - поручио је Додик.

Мост у Градишци велика побједа Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је велика побједа Републике Српске изградња моста на Сави код Градишке и изразио наду да ће што прије бити пуштен у саобраћај, што ће бити нова димензија комуникације, не само са Хрватском, већ и са ЕУ и шире.

- Ово је цивилизацијски допринос укупном развоју овог краја. Великим путевима људи долазе, а малим одлазе - рекао је Додик новинарима у Градишци, гдје је данас свечано озваничен завршетак изградње моста преко ријеке Саве чија је процијењена вриједност 19,54 милиона евра.

Он је нагласио да овај мост има велики значај и да су у овај пројекат уложена знатна средства Српске.

- Захваљујем свима за сарадњу на овом плану, иституцијама Српске, БиХ и Хрватске, ЕУ... Наравно, жао ми је што ово нисмо раније урадили, али ово је велика радна побједа свих који су учествовали у овом значајном пројекту - истакао је Додик.

Рекао је да ће Српска наставити да гради ауто-путеве према Бијељини и даље према Београду, те онај од Бањалуке према Приједору.

- У понедјељак ће почети припремни радови изградње дионице од Раче до Бијељине што показује нашу способност да изградимо више од 120 километара ауто-путева у претходном времену - рекао је Додик.

Поручио је да мост у Градишци велики успјех ове заједнице и институција Српске.