latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:33 ⇒ 13:55 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Москва подржава Србију у ситуацији око непризнатог Косова

Москва подржава Србију у ситуацији око непризнатог Косова, захтјеви власти региона Србима који живе на сјеверу су неосновани, изјавио је портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (фото: EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL) -
Дмитриј Песков (фото: EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL)

- Ми, наравно, апсолутно подржавамо Србију. Блиски смо тамошњим Србима. Сматрамо да су ово (захтјеви косовских власти) апсолутно неразумни захтјеви - истакао је портпарол Кремља.

Према његовим ријечима, западне земље које су признале независност Косова морају упозорити власти покрајине на непромишљене кораке, а права Срба који тамо живе морају се поштовати.

- Наравно, сматрамо да оне земље које су признале Косово и биле гаранти треба да употријебе сав свој утицај како би упозориле косовске власти да не предузимају никакве непромишљене кораке који би могли да доведу до даље ескалације тензија - рекао је он.

Песков је нагласио да захтјевају да се поштују сва права Срба.

Он је додао да је заоштравање сукоба између самопроглашеног Косова и Србије успјело да се избјегне и да је ситуација одложена за мјесец дана.

- Сада је, хвала Богу, избјегнуто извјесно ноћашње заоштравање, али је ситуација само одложена за мјесец дана, тако да је веома важно показати опрезност са свих страна - рекао је Песков новинарима.

У недјељу увече и у понедјељак увече на сјеверу Косова избили су немири због планиране забране од стране Приштине уласка возила са српским регистарским таблицама и документима, која је требало да ступи на снагу 1. августа.