latinica  ћирилица
01/08/2022 |  13:18 ⇒ 13:30 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија ће бити одговоран снабдјевач, али не на своју штету

Русија ће увијек бити одговоран снабдјевач металуршким и другим производима у иностранство, без обзира на "политичке невоље", али неће радити на своју штету, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на састанку о металургији.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Русија ће увијек бити поуздан и одговоран снабдјевач металуршких производа за стране купце и партнере, без обзира на политичке невоље данашњице. За оне који су расположени за профитабилну, предвидљиву пословну сарадњу, ми ћемо такође бити поуздани партнери. Али нећемо радити себи на штету са онима који нам показују јасно непријатељски став - нагласио је он.
 
Према његовим ријечима, то се не односи само на тржиште метала, већ и на другу извозну робу.

Предсједник Русије је истакао и да у фокусу пажње како привредних компанија тако и владе, челника региона треба да буде обезбјеђивање домаће потражње металуршким производима.

- Притом се не ради само о стабилним испорукама ове робе на наша тржишта, већ и о повећању ових испорука, о растућој тражњи, прије свега због повећања изградње стамбених, индустријских и комерцијалних објеката, кроз реализацију великих програма развоја инфраструктуре: жељезнице, мостова и надвожњака, као и других капиталних објеката - навео је он.

Западне санкције против металургије нису у складу са принципима СТО.

Путин је истакао да западне санкције против руске металургије нису у складу са принципима Свјетске трговинске организације и доводе до смањења благостања Европљана.

Шеф државе је подсјетио да су западне земље увеле ограничења за рад руских металурга на иностраним тржиштима и забрану куповине појединих компонената за производњу у Русији арматуре, ваљаног метала и челичних лимова.

Путин је истакао да су ове одлуке западне земље донијеле да би задовољиле политичке интересе, као и да оне не одражавају реалност ни у свјетској политици ни у свјетској економији.

Истовремено, он је нагласио да приликом увођења санкција "нису узете у обзир чак ни очигледне, разумљиве посљедице, укључујући раст цијена грађевинског материјала на глобалном тржишту, као и подстицање свјетске инфлације у цјелини".

Према Путиновим ријечима, слична ситуација се развија и у енергетском сектору.
 
Смањење благостања и квалитета живота обичних грађана, прије свега у Европи, политичаре не интересује, нагласио је руски лидер.
 
- А да не говоримо о стварима као што је придржавање принципима Свјетске трговинске организације – они су једноставно бачени у ђубре. Очигледно, неки наши западни партнери не желе ни да се присјете ових принципа, јер им је једноставно непријатно да о томе говоре - додао је Путин.

Осим тога, он је констатовао да су ограничења рада руских металурга отворена манифестација нелојалне конкуренције, покушај западних земаља да обуздају руски бизнис као једног од лидера у свјетској металургији и "прерасподеле тржишта, наравно, у њихову корист".

Послије почетка војне специјалне операције Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију.

Европска унија је увела већ шест пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвао нагли раст инфлације и цијена хране и бензина.