latinica  ћирилица
01/08/2022 |  15:36 ⇒ 16:33 | Аутор: РТС

Петковић: Били смо на корак од сукоба због Приштине, а не због Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је ситуација на КиМ синоћ била на корак до озбиљних сукоба, које је планирала Приштина, притом, лажно оптужујући Београд да он жели сукоб и дестабилизацију Западног Балкана.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Ова дводневна агонија и озбиљна криза у коју нас је све гурнуо Аљбин Курти и Приштина показују све размјере милитантности тог човјека, показује колико је он опасан, али и то да пријетња Србима на сјеверу КиМ не престаје - рекао је Петковић на ванредној прес конференцији у Влади Србије.

Он је рекао да Срби на КиМ то најбоље разумију, а то, каже, најбоље разумије и предсједник Србије Александар Вучић, који је управо због тога све вријеме позивао и молио представнике Квинте да реагују, како би се зауставило зло које је Курти хтеио да проузрокује.

- Синоћ смо били на корак до озбиљних сукоба, а зна се шта то значи, ако преко 100 Росу специјалаца до зуба наоружаних, са оклопним возилима и воденим топовима, је било спремно да упадно. А, њихов план је био да упадну и да се обрачунавају са српским народом, који је бранио право на слободу кретања и на опстанак - рекао је Петковић.

Он је констатовао да су сви могли да виде, одлуком да се одложи примјена мјера, колико је Курти лагао, иако и сваки дан износи неистине:

- Оптужујући Београд, да ми желимо сукобе, да желимо да упадамо на КиМ да дестабилизујемо простор Западног Балкана. То су лажи - поручио је Петковић и упитао који би интерес Београда био да то ради.

Рекао је да је управо супротвно, јер је предсејдник Вучић 50 пута у обраћању поменуо ријеч "мир".

- Да ми желимо сукобе, да ли би се онда наши људи повлачили? Да ли би дошло до повлачењеа барикада - упитао је Петковић и навео да барикаде нису саме себи циљ, већ су једини начин да српски народ укаже на терор и проблеме са којима се суочава сваки дан.

А, кап у препуној цашти била је одлука Аљбина Куртина која је подразумијевала гажење споразума о слободи кретања, али и других споразума, рекао је Петковић.

Све је то режирано много раније у Приштини, додао је он.

Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано и поручио да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на сјеверу КиМ.