latinica  ћирилица
02/08/2022 |  16:59 ⇒ 20:24 | Аутор: Агенције

Ненси Пелоси стигла на Тајван; Кина дигла борбене авионе (ВИДЕО)

Предсједница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси стигла је на Тајван.
Ненси Пелоси стиглан На Тајван (Фото:  EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Ненси Пелоси стиглан На Тајван (Фото: EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

20.14 - Посјета предсједнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану је чиста провокација, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

19.38 - Тајванско министарство одбране саопштило је да Кина покушава да изложи ризику кључне тајванске градове и луке најављујући вјежбе око острва у наредним данима.

Министарство одбране је у саопштењу навело да су вјежбе усмјерене на психичко застрашивање грађана Тајвана, додајући да су оружане снаге Тајвана "појачале" ниво борбене готовости и да грађани не треба да брину, преноси Ројтерс.

18.35 - Тајванско Министарство спољних послова саопштило је да данашња посјета предсједнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси тој земљи показује "челичну подршку" САД Тајвану.

Тајванско Министарство је изразило најискренију добродошлицу Ненси Пелоси, наводећи да ће њена посјета допринијети побољшању односа Тајвана и САД, пренио је Ројтерс.

Истовремено је из кабинета тајванског предсједника саопштено да се Тајван нада да ће посјета Пелоси допринијети продубљивању сарадње двије земље, као и миру и стабилности у региону Индо-Пацифика, пренијела је британска агенција.

18.30 - Сједињене Америчке Државе сматрају да посјета Пелоси Тајвану не представља кршење суверенитета Кине, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савјету за националну безбједност Бијеле куће, Џон Кирби.

- Не вјерујемо да је ова посјета кршење суверенитета - рекао је Кирби за Си-Ен-Ен.

Портпарол Бијеле куће је скренуо пажњу на "напетост која је пратила реторику кинеских власти уочи пута Пелоси на Тајван - преносе РИА Новости.

С тим у вези, Кирби је рекао да САД неће дозволити да буду застрашене.

-----------

Пелоси је дочекала тајванска делегација.

Пекинг сматра долазак Пелоси грубим кршењем унутрашњих питања Кине.

Непосредно прије слијетања авиона Пелоси, кинеска Централна државна телевизија објавила је да је Пекинг послао ратне авиона типа Су-35 ка Тајванском мореузу.

Пелоси је по доласку рекла да је америчка посвећеност демократском Тајвану важнија него икада.

Кинеско министарство спољних послова вечерас је оштро осудило посјету Пелоси Тајвану, упркос упозорењима кинеске стране.