latinica  ћирилица
02/08/2022 |  19:49 ⇒ 21:12 | Аутор: РТС

Вучић: Једва је избјегнут најтежи сценарио прије два дана на КиМ

Прошли смо кроз тешка два дана и плашим се да ћемо проћи кроз много тешких дана - рекао је за РТС предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

 - Суштина проблема је да неки у региону мисле да када постоји општа хистерија због рата у Украјини да остваре своје интересе - напоменуо је Вучић.

Били смо, каже Вучић, н корак од катастрофе.

- Уз све инциденте којих је било више за 50 одсто од када је Курти дошао на власт људи су иоле нормално живјели. Приштина се позива на споразум из 2011. године у којем двије стране имају право да уводе реципропотитет. Они хоће да малтретирају људе, циљ је да се укину КМ таблице, рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Коментаришући вијест да су на сјеверу КиМ припадници Росу зауставили санитетско возило које су заједно са возачем Дејаном Спахићем одвели у непознатом правцу, Вучић је рекао да то нису учиниле јединице Росу већ специјална обавјештајна агенција тзв. таск форс, којом директно управљају Аљбин Курти и приштинска влада, а акцију је предводио Џавид Тахири.

- Ухватили су Србина ни кривог ни дужног, који је превозио лијекове. Рећи ће да је крив јер је био на демонстрацијама у близини барикада, као да је то не знам шта. Па сви Срби су на барикадама јер се боре, јер не мисле да је Косово независна држава и онда Курти пред Квинтом каже да ће да се бори против мафије и криминала, а они кажу 'наравно'. Сви Срби су мафијаши сем оних који кажу да је Косово независно - рекао је Вучић.

Додао је да нису имали право на привођење, како због регионалне полиције, тако и због тога што нису обавијестили градоначелнике четири града на северу КиМ. Истиче да ни НАТО није реаговао иако је морао. 

Вучић је напоменуо да свако ко мисли да се може сачувати мир са Аљбином Куртијем, гријеши иако, како каже, никоме на Западу није у интересу немир на КиМ.

Напоменуо је да Срби са КиМ нису хтјели да склоне барикаде и да је он радио све што је могао само да се сачува мир. 

- Поносан сам на јединство које имамо са нашим народом на Косову и Метохији. Постављам питање шта је Србија урадила. Ништа ми нисмо урадили и опет смо ми криви - истакао је предсједник Србије. 

Каже да ће отићи на састанак у Брисел са представницима Приштине.

- Отићи ћу у Брисел није ми тешко, не очекујем ништа, ко год мисли да је са Куртијем могуће сачувати мир, мислим да много гријеши, знам са ким имам посла - поручио је он.