latinica  ћирилица
03/08/2022 |  10:10 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Шпирић: Српску неће одбранити Шаровић и Тривићева, него српско јединство

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић поручио је да се Република Српска брани српским јединством, а не Мирком Шаровићем /СДС/, ни Јеленом Тривић /ПДП/, како њих двоје поручују са разних скупова.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Он је нагласио да Дејтонски споразум подарио механизме којима се брани српски национални интерес у Сарајеву.

- Само српским јединством можемо обезбиједити незамјењив утицај Републике Српске на све политичке токове у БиХ, што је била основна премиса српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика и нас из СНСД-а, а не обрнуто, да политичко Сарајево креира политичке процесе у Републици Српској - изјавио Срни је Шпирић.

Нажалост, истиче он, у већини случајева када су Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић инсистирали да се дође до пријеко потребног српског јединства, та мјеста, гдје је требало да сједе Шаровић и Тривићева, била су празна.

Шпирић појашњава да су та празна мјеста они који Републику Српску не доживљавају добронамјерно схватили као пукотину кроз коју могу да реализују програмску идеју СДА – БиХ без ентитета.

- За ту идеју ПДП којем припада Тривићева на посљедњем конгресу СДА награђен је великим аплаузом - наводи Шпирић, који је и високи функционер СНСД-а.

Према његовим ријечима, они што поручују "довиђења Бакире" /Изетбеговић, лидер СДА/, не схватају да су Бакир и Денис /Бећировић из СДП-а, који је кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ/ двије стране исте медаље која се зове "БиХ без ентитета".

- Зато, поручујем и упозоравам, није вријеме за политички авантуризам, немамо право на то, а они који нису по вољи политичког Сарајева најбоље су рјешење за Републику Српску и на предстојећим општим изборима - каже Шпирић.