latinica  ћирилица
04/08/2022 |  08:27 ⇒ 10:50 | Аутор: РТС

Кина покренула војне вјежбе у морима око Тајвана

Кинеска народно-ослободилачка армија покренула је рано јутрос велике војне вјежбе са коришћењем бојеве муниције у морима око Тајвана, дан након посјете предсједнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајпеју. У исто вријеме, амерички носач авиона "Роналд Реган" патролира делом океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана.
Кина покренула војне вјежбе у морима око Тајвана (Фото: EPA-EFE/WU HAO) -
Кина покренула војне вјежбе у морима око Тајвана (Фото: EPA-EFE/WU HAO)

Војне вјежбе су почеле у поноћ по локалном времену. Oдржавају се у шест области у кругу од око 20 километара од Тајвана и трајаће до суботе у поноћ.

Прст у око Пекингу - Ненси Пелоси на Тајвану

Вјежбе су покренуте као "средство одвраћања од недавне ескалације негативних потеза Сједињених Америчких Држава по питању Тајвана и озбиљно упозорење против сепаратистичких активности на Тајвану, наведено је у извјештају кинеске државне телевизије.

Пекинг је издао упозорење за бродове и авионе да не улазе у водени и ваздушни простор у подручјима гдје се вјежбе одржавају, а чије су координате раније објављене.

"Неодговорно и нелегитимно понашање"

Тајвански званичници су осудили одржавање војних вежби у непосредној близини острва, истакавши да крше правила Уједињених нација и представљају инвазију на тајвански територијални простор и директан изазов слободној пловидби и ваздушном саобраћају.

Кина изводи вежбе на најпрометнијим међународним пловним путевима и ваздушним рутама. То је неодговорно и нелегитимно понашање, саопштила је владајућа тајванска Демократска прогресивна партија.

Портпарол тајванске владе такође је осудио војне вежбе и навео да су сајтове тајванског Министарства одбране, Министарства спољних послова и председничке канцеларије напали хакери.

Такође, тајванско Министарство одбране је саопштило да су у сриједу увече, само неколико сати након што је Ненси Пелоси отишла за Јужну Кореју, неидентификоване летјелице, вероватно дронови, надлетјели област ободних острва Тајвана.

У близини и "Роналд Реган"

Док Кина спроводи војне вјежбе око Тајвана, Америчка морнарица је саопштила да носач авиона "Роналд Реган" изводи заказане операције у Филипинском мору у западном Пацифику, делу океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана.

- Носач авиона и његова ударна група су у Филипинском мору и настављају нормалне, заказане операције као део рутинске патроле у подршци слободном и отвореном Индо-Пацифику - рекао је портпарол Седме флоте Америчке морнарице.

Асоцијација нација југоисточне Азије упозорила је да постоји ризик да би нестабилност изазвана напетостима у Тајванском мореузу могла да доведе до "лоших процјена, озбиљне конфронтације, отворених сукоба и непредвидивих последица међу великим силама".

АСЕАН, чији се министри спољних послова, укључујући америчког државног секретар Ентонија Блинкена и кинеског министра спољних послова Ванг Јиа, састају у Пном Пену у Камбоџи, поручила је у саопштењу да је спреман да игра конструктивну улогу у олакшавању мирног дијалога између свих страна.

Прст у око Пекингу 
Председавајућа Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси боравила је у сриједу у краткој посјети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

Пелосијева је на Тајвану рекла да је дошла на Тајван да недвосмислено стави до знања да САД неће одустати од подршке и солидарности са Тајваном. Инстакла је да поштују политику једне Кине, али да подржавају статус кво и не желе да се било шта наТајвану деси силом. 

То је била прва посета једног председника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године, што је Пекинг доживио као питање кршења суверенитета и уплитања у унутрашња политичка питања Кине.

"Играње ватром"

Кинеске власти су и прије доласка Пелосијеве на Тајван саопштиле да ће предузети све расположиве контрамјере као одговор на посјету коју су окарактерисале као "играње ватром". 

Иако Тајван функционише као дефакто независна демократија, континентална Кина инсистира да има суверенитет над острвом и жестоко се противи било каквој могућности да се Тајван сматра независном земљом. Већина земаља у свијету не признаје Тајван као независну државу.

Пелосијева је, након посјете Тајвану, Азијску турнеју наставила у Јапану и Јужној Кореји и данас планира да посјети Корејску демилитаризовану зону, погранично подручје између Сјеверне и Јужне Кореје које заједнички контролишу те двије државе, САД и Уједињене нације.