latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:34 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Ристић: "Олуја" - пуцањ у истину и правду

Прошло је 27 година од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја", а одговорни за протјеривање 250.000 и убиство готово 2.000 Срба до данас нису одговарали за планиране и извршене злочине и највеће етничко чишћење у Европи од Другог свјетског рата, што је директан пуцањ у правду и међународни правни поредак, изјавио је оснивач Републичке странке Српске Славен Ристић.
Славен Ристић - Фото: РТРС
Славен РистићФото: РТРС

Он је истакао да Срби треба да гаје културу сјећања на жртве "Олује" и све друге српске жртве и да никада не смију заборавити злочине који су почињени над њима.

- Вјечно треба да се сјећамо једне од најтужнијих избјегличких колона у историји српског народа, која је, тражећи слободу и спас од злочинаца, прошла кроз Републику Српску на путу ка Србији - саопштено је из РСС-а.

Ристић истиче да су људима у Бијељини и Семберији, кроз коју је тих дана прошла, како рече академик Матија Бећковић - најдужа колона коју је свијет видио, дубоко урезане слике те дјеце, жена и стараца на тракторима.

- Као свједоцима њихове патње и страдања, посебно нам је стало да се то не заборави како нам се трагична историја никада више не би поновила - поручио је Ристић.

Упозорио је на то да се добросусједски односи могу изградити једино на прихватању истине, ма колико она за некога била болна.

- У тренутку када се сјећамо жртава "Олује" и српских породица које су те 1995. године оставиле све што су имале и кренуле у неизвјесност, треба се запитати како је могуће да друга страна злочине и етничко чишћење поистовјећује са побједом? Могуће је само онда када међународно правосуђе закаже, а злочинци остану некажњени - навео је Ристић.

Он је нагласио да више од 830 несталих и готово 2.000 убијених, од којих 1.220 цивила, опомињу да то није никаква побједа, него затварање очију пред највећим злочином након Јасеновца и НДХ.

Додао је да међународна заједница, али и хрватско правосуђе морају да се суоче с истином и процесуирају злочинце, чиме би припадници фашистичких идеологија били спријечени да најављују неке нове "Олује" и сличне злочиначке акције.

- Највиши међународни званичници морају зауставити даље гажење основних постулата међународног права и повампирење фашистичких идеологија у Хрватској, што је једна од главних препрека очувању мира и успостављању добросусједских односа и сарадње у региону - напомиње Ристић.