latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:09 | Аутор: СРНА

Живковић Рајилић: Да је правде, Џаферовић би одговарао за ратне злочине

Да је имало правде у БиХ Шефик Џаферовић, који ових дана даје запаљиве изјаве о представницима осталих конститутивних народа, не би смио ни обављати важне функције, већ би одавно одговарао за ратне злочине, рекла је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Она је изјавила Срни да је Џаферовић, који је ратни начелник ЦЈБ Зеница, био оптуживан на том плану, али да га штити СДА кадар у правосуђу, које је рак-рана БиХ.

- Он је потпуно промашио реалност. Једини рушиоци живота, мира, напретка и слоге у БиХ је кадар СДА, а не Хрвати и Срби - рекла је Живковић Рајилић коментаришући тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да и даље има оних који отворено атакују на "суверенитет и територијални интегритет БиХ, доводе у питање њену одрживост, пријете подјелама, подривају институције и међународни субјективитет".

Она каже да Срби и Хрвати у БиХ само траже да буду равноправни, те да неће успјети замисао представника политичког Сарајева о унитарној БиХ по мјери само једног народа.

- Те замисли су носилац раздора у БиХ - рекла је Живковић Рајилић и изразила наду да ће људи, попут Џаферовића кад-тад доћи пред лице правде.

Џаферовић је на недавној академији поводом сјећања на ратну акцију такозване Армије БиХ на Игману, између осталог, изјавио да идеолошки и политички сљедбеници оних који су, како је рекао "главни организатори геноцида и удруженог злочиначког подухвата, ометају напредак ка постизању пуне стабилности, просперитета и чланства у ЕУ и Нато", те да се "таквој политици сви значајнији међународни фактори одлучно супростављају".