latinica  ћирилица
05/08/2022 |  17:20 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

У трци за предсједника Српске 31 кандидат, за Предсједништво БиХ 10

Централна изборна комисија БиХ објавила је комплетне листе са именима кандидата свих странака које ће узети учешће на предстојећим Општим изборима у БиХ, који су заказани за 2. октобар.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Грађани БиХ, свој глас моћи ће дати кандидатима на више нивоа, за Предсједништво БиХ, Парламент БиХ, Народну скупштину Републике Српске, Парламент ФБиХ, као и за Кантоналне скупштине у ФБиХ.

За функцију предсједника Републике Српске бориће се 31 кандидат, а између осталих, кандидати су Милорад Додик, предсједник СНСД-а, Јелена Тривић (ПДП), Радислав Јовичић (ДНС), Сенад Братић (Покрет Држава), Иван Бегић, Ћамил Дураковић (независни кандидат), Неђо Ђурић (СПС) и други.

За позицију три члана Предсједништва БиХ у трци ће бити 10 кандидата.

Из Републике Српске то су Жељка Цвијановић (СНСД), Мирко Шаровић (СДС), Ненад Нешић (ДНС), Борислав Бијелић (Странка Живот) и потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић, који је кандидат испред коалиционог блока Уједињени за слободну Босну и Херцеговину.

За члана Предсједништва из реда бошњачког народа бориће се Денис Бећировић, Бакир Изетбеговић те Мирсад Хаџикадић, док ће се за мјесто члана Предсједништва из реда хрватског народа борити Жељко Комшић и Борјана Кришто.

Када су у питању листе за Народну скупштину Српске, и ту ће се судећи по носиоцима изборних листи такође водити велика борба. Тако је у Изборној јединици три, носилац листе испред СНСД-а, актуелни посланик ове странке и директор УКЦ Српске Владо Ђајић.

Листу ПДП предводи градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, а СДС-а Милан Радовић.

Све кандидате за остале нивое власти можете видјети ОВДЈЕ.