latinica  ћирилица
09/08/2022 |  20:15 | Аутор: РТРС

Цијене горива у Републици Српској и даље у паду (ВИДЕО)

Цијене горива у Републици Српској и даље су у паду. Српска је до јуче имала и најнижу цијену нафтних деривата у односу на сусједне земље. Већ данас, то је Хрватска, чија је Влада донијела нове мјере. Стижу нове најаве да ће гориво и код нас поново појефтинити.
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић) -
Бензинска пумпа (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић)

Становници пограничних мјеста у Хрватској су прије годину дана долазили у Српску по гориво које је у том периоду било јефтиније него у Хрватској. Данас је слика другачија јер је одлуком Владе Хрватске утврђена највиша малопродајна цијена нафтних деривата, па због јефтинијег бензина више не морају прелазити границу.

Гориво је у Хрватској сада за око пет пфенинга јефтиније него код нас, гдје су цијене још увијек ниже него у Федерацији БиХ. По високим цијенама бензина и дизела предњачи Србија.

Нови пад цијена на бензинским пумпама широм Српске, добра је вијест за грађане, али није крајњи резултат који желе. истичу да би цијене горива требало да буду јпш ниже јер су и тренутнепрескупе за, како кажу, било који кућни буџет.

Најаваљен је даљи пад цијена нафтних деривата у Српској, и то бензина до 2,80 КМ, док би се цијена дизела могла спустити до три марке. Међутим, јесен је неизвјесна, каже Драган Тришић, предсједавајући групације за промет нафтом и нафтним дериватима, јер је Европска унија донијела сет закона и мјера по питању нафтног сектора.

- Мислим да је са аспекта бизниса то нелогично и да ће донијети одређена помјерања. Тржишта ће сигурно бити поремећена, нарочито канали снабдијевања. Оно што је битно нагласити да у Српској немамао дисконтинуитете снабдијевања - истиче Тришић.

Економисти смтрају да пад цијена како енргената тако и хране, може довести до смањења привредне активности, односно, повећања незапослености.

- Европска унија ће највјероватније ући у рецесију у другој половини године, у јесен, али то не мора значити да ћемо и ми имати рецесију. Ипак, евидентно је успорење економије и глобално се у 2023. очекује рецесија - нагласио је економиста Стево Пуцар.

Пуцар истиче да с обзиром да је у јуну инфлација достигла свој максимум, у другој половини године очекује се да цијене не расту тако брзо или чак да буду у благом паду.

Који сценарио ће услиједити, потврдиће четврти квартал ове године.