latinica  ћирилица
10/08/2022 |  11:35 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

У мајевичком селу Доња Трнова свако домаћинство бави се воћарством (ВИДЕО)

Доња Трнова село је на подручју Угљевика, изузетне љепоте и са добро изграђеном инфраструктуром, а ово село се такође може похвалити и са успјешним прицредницима.
Доња Трнова - Фото: РТРС
Доња ТрноваФото: РТРС

Ипак, оно по чему је препознатљиво јесте то што се скоро свако домаћинство бави воћарством.

На падинама Мајевице које се благо спуштају у семберску равницу смјештена је Доња Трнова, питомо село са 500 домаћинстава и око 1600 становника. Већина мјештана запослена је у Руднику и термоелектрани, а многи који раде у фирмама баве се и пољопривредом.

- Кроз Трнову ко једном прође, пожели поново да сврати. Многи су ту дошли и ту и остали, формирали своје породице и живјели до краја живота - рекао је Владо Глигоревић секретар мјесне заједнице Доња Трнова.

У овом селу 1943. године штампан је први број новина Ослобођење, које је покренуо Родољуб Чолаковић. Село је током Другог свјетског рата била партизанско упориште.

- Овдје се традиционално обиљежава 27. јули и то није престајало од средине прошлог вијека. У споменику овдје исписана су имена 3.279 погинулих бораца од чега је 222 човјека из ДоњеТрнове, који су погинули у Другом свјетском рату. Ту се рачунају и жртве фашистчког терора, а 106 бораца са пушком у руци. Међу њима 12 дјевојака - изјавио је Ђоко Јовић.

Скоро свако домаћинство бави се воћарством. Тако је и у породици Владић стасала трећа генерација.

- Овдје се налази струјање зрака са Гучева из Србије и са Мајевице. И кад нема вјетра и то погодује шљиви. Добар је род, родило је фино, прошла година је била рекордна - додао је Војислав Владић.

Доњу Трнову као своју можда и посљедњу животну станицу одабрала је и породица Милер из Њемачке. Јагода која је родом из Прњавора давно се отиснула у свијет. Са супругом је сваких 10 година мијењала адресу, па након Африке и Француске један клик на интернету довео их је овдје.

Иако је Трнова село у којем се може лијепо живјети нажалост све је мање становника што показује и податак да основну школу сада похађа 186 ученика а некада је ова школа имала и 780 ученика.