latinica  ћирилица
10/08/2022 |  18:52 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Министарство о РЖР Љубија: Руда остаје својина Српске, није ријеч о продаји већ докапитализацији (ВИДЕО)

Из Министарства енергетике и рударства Републике Српске реаговали су на оптужбе опозиције да је власт продала и предала Рудник жељезне руде Љубија непознатом инвеститору.
Рудник Љубија - Фото: РТРС
Рудник ЉубијаФото: РТРС

Из Министарства поручују да се руда не продаје, остаје својина Републике Српске и није ријеч о приватизацији већ докапитализацији РЖР Љубија.

Кажу да су заштићени мали акционари који имају право пречег купца. Уколико дође до реализације докапитализације, овај гигант би након три деценије почео са производњом и експлоатацијом руде.

- Гласине и ставови појединих опозиционих лидера не стоје. Руда се не продаје, руда је богатство и опште добро у својини Републике Српске. Ако га користи треће лице онда мора имати дозволу од надлежних органа Републике Српске - истакла је Славица Богдановић, помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске.

Она каже да инвеститор није "виртуелна фирма", како поједини тврде, већ америчко-канадска компанија која ће донијети свјежи капитал односно новац у РЖР.

- То не иде у буџет, то иде на рачун акционарског друштва, то је свјежа инвестиција, свјежи капитал који ће за посљедицу имати јачање тог акционарског друштва као самосталног привредног субјекта, а истовремено јачање његове улоге као суоснивача заједничког предузећа Арселор Митал Приједор - појаснила је Богдановићева.