latinica  ћирилица
11/08/2022 |  11:19 | Аутор: СРНА

Новић: Правосуђе омогућило да ратни злочинац напусти БиХ

Правосуђе БиХ је својим недјеловањем омогућило ратном злочинцу Сакибу Махмуљину да напусти БиХ када жели без икаквих мјера забране, рекао је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

- Просто је невјероватно понашање правосудних институција на нивоу БиХ када су приликом изрицања другостепене правоснажне пресуде за ратне злочине Сакибу Махмуљину нису истовремено одредили мјеру притвора или било какве мјере забране - оцијенио је Новић za.

Новић је истакао да поред тога што су изрекли нејасно и готово ненормално ниску казну за злочине које су починиле јединице под командом Махмуљина, правосуђе БиХ је настојало да му омогући да може напустити земљу када жели.

Он вјерује да ће ратни злочинац некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин остати у Турској умјесто да се врати у затвор у БиХ.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Један од адвоката из тима одбране информисао је Суд БиХ о одласку Махмуљина, али тек пошто је он напустио БиХ.