latinica  ћирилица
11/08/2022 |  21:35 ⇒ 12/08/2022 | 07:24 | Аутор: sputniknews.com

Русија у СБ УН: Свијет на ивици нуклеарне катастрофе (ФОТО)

Злочиначке акције Кијева у погледу нуклеарне електране Запорожје гурају свијет на ивицу нуклеарне катастрофе, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја у Савјету безбједности УН.
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE / JASON SZENES) -
Василиј Небензја (фото: EPA-EFE / JASON SZENES)

- Праве размјере нуклеарне катастрофе у нуклеарној централи Запорожје је тешко и замислити. У овом случају, одговорност за то ће пасти на западне спонзоре Кијева - рекао је Небензја.

Он је истакао да је зрачење у нуклеарној централи Запорожје, за сада, у оквиру дозвољеног, али ако се настави гранатирање украјинске војске, питање докле ће тако бити.

Он је позвао стручњаке из Међународне агенције за атомску енергију да посјете централу и изразио наду да у садашњим околностима генерални секретар УН "схвата пуноћу своје одговорности" и да неће спречавати спровођење ове мисије преко њему одговорних служби.

- С наше стране, спремни смо да пружимо максималну могућу помоћ у рјешавању свих организационих питања. Сматрамо оправданим да представници Међународне агенције за атомску енергију стигну у нуклеарну електрану Запорожје што је прије могуће - можда чак и прије краја августа - нагласио је руски дипломата.

Генерални секретар Међународне агенције за нуклеарну енергију Рафаел Гроси поручио је да у електрани тренутно не постоји непосредна пријетња по безбједност.

- Према мојој оцјени, у овом моменту не постоји непосредна опасност по нуклеарну безбједност. Ипак, ситуација може да се промијени сваког часа - рекао је Гроси.

Посјета мисије ИАЕА у нуклеарној електрани Запорожје треба да се реализује што прије, рекла је на сједници замјеник америчког државног секретара за контролу наоружања Бони Џенкинс.

- Њихова посјета се не смије одлагати рекла је Џенкинс и позвала да се експертима ИАЕА омогући приступ нуклеарки.

Кина, која предсједава СБ УН у августу, позвала је стране да сједну за преговарачки сто.