latinica  ћирилица
12/08/2022 |  07:17 ⇒ 11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Небензја: Запорожје контролишу Руси, нема логике да нападају сами себе

Нуклеарку Запорожје контролишу руски војници, који немају разлога да гранатирају ни само постројење, као ни град Енергодар, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја у Савјету безбједности УН.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- На Десетој прегледној конференцији страна уговорница о неширењу нуклеарног оружја, представници кијевског режима и друге делегације изнијели су циничне и апсурдне оптужбе за нападе на нуклеарну електрану Запорожје против Русије - поручио је руски дипломата, а преноси агенција ТАС С.

Небензја је додао да је, како је навео, то "пропагандно смеће покупила западна штампа".

- Све ово се ради супротно здравом разуму, с обзиром на то да запорошку нуклеарку контролишу руске оружане снаге. Елементарна логика сугерише да наша војска нема разлога да гранатира постројење, град или себе - прецизирао је он.

Претходно је навео да, како је рекао, злочиначке акције Кијева у погледу запорошке нуклеарне електране гурају свијет на ивицу нуклеарне катастрофе.

- Праве размјере нуклеарне катастрофе у запорошкој нуклеарној централи је тешко и замислити. У овом случају, одговорност за то ће пасти на западне спонзоре Кијева - рекао је Небензја, пренио је Спутњик.

Истакао је да је зрачење у нуклеарној централи, за сада, у оквиру дозвољеног, али да је, ако се настави гранатирање украјинске војске, питање докле ће тако бити.

Позвао је стручњаке из Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да посјете централу и изразио наду да у садашњим околностима генерални секретар УН "схвата пуноћу своје одговорности" и да неће спречавати спровођење ове мисије преко њему одговорних служби.

- С наше стране, спремни смо да пружимо максималну могућу помоћ у рјешавању свих организационих питања. Сматрамо оправданим да представници Међународне агенције за атомску енергију стигну у Запорошку нуклеарну електрану што је пијре могуће, можда чак и прије краја августа - нагласио је руски дипломата.