latinica  ћирилица
12/08/2022 |  19:23 ⇒ 23:07 | Аутор: РТРС

Како је подршка Израела Изборном закону БиХ уздрмала Сарајево? (ВИДЕО)

За подршку Дејтонском мировном споразуму БиХ Израел је умјесто захвалнице добио демарш који је потписала министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић.
Изборни закон - Фото: РТРС
Изборни законФото: РТРС

Став Турковићеве дијели и већина бошњачких политичких представника, што не треба да чуди јер се већина залаже и за грађанско уређење БиХ.

Овакав модел по мјери Сарајева прво би маргинализовао Хрвате, а касније и Србе који уживају институционалну заштиту у Републици Српској.

Став Израела долази у кључном тренутку када се ломе копља око измјена Изборног закона.

Шта се деси када се нека страна амбасада, па макар била и амерички савезник, не сврста уз бошњачку страну у БиХ, показало се на примјеру Израела.

Било је довољно једно саопштење израелског амбасадора који из Тиране покрива и БиХ да Бошњаци у помоћ позову и пријатељски им Иран.

Политичком Сарајеву засметало је то што су Израелу прихватљиве измјене Изборног закона које подразумијевају легитимно представљање.

- Израел чврсто вјерује да је Оквирним споразумом за мир у БиХ и његовим Анексом 4 - Уставом БиХ успостављен одржив систем подјеле власти између конститутивних народа и њихових политичких представника - наводи Амбасада Израела у Албанији.

Новинар Вечерњег листа у БиХ Зоран Крешић истиче да заправо држава Израел подржава Дејтонски мировни споразум што је капитално и најважније.

Сматра да би било најнормалније да се све земље чланице ЕУ и САД као аутори придржавају тог документа.

- Он је за нас Свето писмо, док се не договоримо другачије - нагласио је Крешић.

Док су бошњачки политичари преко Бисере Турковић слали демарш, Хрвати су преко ХНС-а одлучили да се захвале и упуте иницијативу да БиХ призна Јерусалим као главни град Израела.

Турковићева је навела да је "било каква подршка изборној реформи која би дискриминисала грађане због етничке или вјерске припадности недвосмислено одбачена од већине парламентарних странака у БиХ".

- Свјесни смо да ће се бошњачка политика овоме супротставити, с обзиром на подршку коју даје палестинској страни и с обзиром на увредљиву изјаву Бакира Изетбеговића о Израелу, но мислимо да је то наша морална обавеза - саопштио је ХНС.

Размјена мишљења преселила се на Твитер, гдје су о Изборном закону у БиХ дискутовали ирански и израелски амбасадори.

- Ционистички режим апартхејда није квалификован да коментарише политичку судбину БиХ - стоји у објави иранског амбасадора.

- Да ли је овај убилачки и врло опасни Мула из Техерана уопште квалификован да о било чему просуђује...? - наведено је у објави израелског амбасадора.

Израел с пажњом прати све процесе у БиХ, а посебно активности о заштити Јевреја. Недавно су захвалили српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику на чију је иницијативу БиХ усвојила дефиницију антисемитизма коју је дефинисала Међународна алијанса за сјећање на Холокауст.

Сматра се и да је став израелског амбасадора дошао као резултат недавне Додикове посјете Израелу.

Међутим, док Додик гради чврсте везе са Јерусалимом, Турковићева покушава да их сруши.

- Својим дјеловањем наноси штету свима и настоји да нас посвађа с пријатељским земљама, као што је Држава Израел, која у потпуности подржава Устав БиХ и конститутивност народа. За нас је важно да имамо добре односе и сарадњу с Израелом. Желим да захвалим Држави Израел на јасном изношењу ставова и подршци правилном разумијевању ситуације и односа у БиХ - истакао је Додик.

Док се на Твитеру води својеврстан дипломатски рат, највећи савезник Израела ћути. Огласили су се тек на наше питање америчкој амбасади у БиХ - Да ли дијели став Израела о измјенама Изборног закона?

Док у одговору наводе да не коментришу ставове других земаља, САД нису пропустиле да подрже ОХР и Кристијана Шмита, који нема легитимитет Савјета безбједности.