latinica  ћирилица
13/08/2022 |  16:17 ⇒ 14/08/2022 | 07:37 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ ни од кога није тражила било какве посебне мјере (ВИДЕО)

БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мјере за њу, па тако ни од НАТО-а, поручио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и истакао да НАТО нема никакве улоге у БиХ и да није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је, реагујући на преписку министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, оцијенио у изјави Срни да је очигледно ријеч о још једној злоупотреби.

Он је истакао да Турковићева нема никаква овлаштења у области одбране, ни на спољном, ни на унутрашњем плану, те да је једино надлежно мјесто за комуникацију са НАТО-ом и другим земљама по војним питањима Предсједништво БиХ, које је овај пут заобиђено.

- То је ујдурма муслиманске стране, која покушава да осигура да она на једини начин представља БиХ, што, наравно, није тачно - указао је Додик.

Додик је оцијенио да би то и сам Столтенберг требао да зна.

- А, ако не зна, онда је немушто увучен у преписку око тога - рекао је Додик и истакао да БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мјере за њу, па тако ни од НАТО-а.

Он је указао и да учешће министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића раније у неким консултацијама не значи одлуку БиХ.

- И у том погледу апсолутно долази до игнорисања органа БиХ - рекао је Додик и нагласио да зато чуди када Столтенберг говори о суверенитету БиХ, који је, како каже, драстично уништен и доведен у питање.

Додик је истакао да БиХ није тражила никакве додатне мјере, нити у њој постоји малигни утицај о којем они говоре.

- Постоји утицај других земаља у свему томе. БиХ није у никаквом уговорном односу са НАТО-ом. Постоји План реформи, али то је план органа БиХ, а не уговорни однос са Алијансом, тако да у том погледу апсолутно не стоји тврдња да се БиХ налази на атлантском путу. То апсолутно није тачно - нагласио је Додик.

Он је појаснио да покушаји да се то понавља, без обзира на конкретну ситуацију на терену, апсолутно иде само у смјеру тога да се та ситуација наметне, што, како је поновио, није могуће.

- Предсједништво БиХ је утврдило План реформи, и то је једина контакт-тачка са НАТО-ом. НАТО нема никакве улоге у БиХ, није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета - рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је очигледно да НАТО, на овај начин, то угрожава.

- Имајући у виду све што је речено у тој преписци, апсолутно је јасно да се покушавају заобићи званични органи БиХ надлежни за одбрану и да се у том погледу дјелује унилатерално од стране НАТО-а заједно са муслиманима у БиХ. То, свакако, не може довести до доброга - поручио је Додик.

Он је истакао да су политичке оцјене о сепаратизму и неким другим стварима су само невјешта флоскула да би се, наводно, прибавило неко право "за њихово дјеловање".

- Тако је и са овом причом о неком руском малигном утицају. Сви знају да тог утицаја ту нема. Постоји однос у ком се Руска Федерација поштује једнако као и друге земље, па и оне које су чланице НАТО-а - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да, и ако постоји неки утицај, онда је то утицај, и то доста малигни, колективног Запада, који је, како је рекао, умјесто да спроводи Дејтон, рушио Дејтон и уставни поредак БиХ.

- Мислим да је то деструктивни утицај Запада и да се о тим стварима може говорити у БиХ - сматра Додик.

Додик је одбио било какву могућност да писмо Турковићеве генералном секретару НАТО-а има званични карактер, јер је ријеч о, како каже, незваничној особи која је себи дала за право да комуницира у име муслимана у БиХ.

- Она то чини већ дуже вријеме. Ништа што ради у посљедње двије године није у корист БиХ, него у корист муслимана у БиХ, али ни то не даје резултате. И замолио бих Столтенберга и друге, који учествују у таквој провидној игри, да воде рачуна да је то директно угрожавање територијалног интегритета и суверенитета БиХ - нагласио је Додик.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг навео је у писму Турковићевој да ће НАТО "наставити да сарађује са БиХ и другим међународним партнерима ради очувања стабилности и промоције реформи у БиХ", саопштено је данас из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Столтенберг је, у одговору Турковићевој на писмо у којем га је "упознала о изазовима са којима се БиХ суочава у вези са актуелним дешавањима у Европи и региону", напоменуо да НАТО снажно и недвосмислено подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ, те функционалност институција.

Он сматра да је сукоб у Украјини, како каже, фундаментално поткопао европску безбједност и да је НАТО зато "спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску, како би ојачао њихову отпорност".

- НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ, у складу са вашим потребама - навео је генерални секретар НАТО-а.