latinica  ћирилица
14/08/2022 |  09:43 ⇒ 09:45 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Изведена представа "Гласно као шапат"

У оквиру 14. Дана позоришта у Мркоњић Граду глумци "ДИС театра" из Бањалуке и Академског позоришта "Крсманац" из Београда одиграли су представу "Гласно као шапат".
14. Дани позоришта у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
14. Дани позоришта у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Аутор и режисер је Новица Богдановић, који каже да је представа рађена као омаж великом књижевнику Бориславу Пекићу.

- То је прича о слободи, колико играмо неке туђе игре које су нам наметнуте, колико још увијек, без обзира у којем се систему налазимо, постоје људи који су прогоњени и они који имају потребу да некога прогоне и неко ко све то са стране или одозго види - рекао је Богдановић.

Глумица из Београда Лана Ђуричковић каже да игра лик онога који гони и да представља "читав систем који гони једног појединца".

Мркоњићка публика је, осим ове, протеклих дана гледала и представе "Штембиљ" Драмског студија "Даске" из Лакташа и "Вија долорис" Центра за културу "Масука" из Велике Плане.

Дани позоришта у Мркоњић Граду завршавају се вечерас представом "Друга срећа" Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Прњавора.

Организатор Дана позоришта, који се одржавају у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић", је Градско позориште, а покровитељ општина Мркоњић Град.