latinica  ћирилица
14/08/2022 |  18:46 ⇒ 15/08/2022 | 08:48 | Аутор: РТРС

Повољније цијене привлаче купце из Хрватске који све чешће купују у приједорској регији (ВИДЕО)

Пограничне општине у Приједорској регији и даље су занимљиве за купце из Хрватске који купују намирнице у Српкој. Иако је због раста цијена и пандемије смањена могућност куповине, овај вид трговине и даље, пуни општинске "касе", јер су бројне намирнице јефтиније у Српској у односу на цијене у Хрватској.
Купце из Хрватске све чешће купују у приједорској регији - Фото: РТРС
Купце из Хрватске све чешће купују у приједорској регијиФото: РТРС

 Хрватски држављани Новске, Кутине, Сиска, Јасеновца и Хрватске Дубице у Српску долазе по гориво, кућне потрепштине, механичарске, здравствене и многе друге услуге. Иако је закон у Европској Унији јасан у вези са дозвољеним намирницама и количинама, које смију да се пореносе преко границе, мјештани хрватских општина кажу да се исплати куповати у Српској јер је јефтиније.

Посљедње турбуленције у свијету одразиле су се на слабији промет и прекограничну трговину, каже начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

- Оно што нам поправља просјек задњих неколико дана је наша дијаспора која је ових дана преплавила наш град. И поред тога, хрватски грађани прелазе границу овдје у Козарској Дубици јер видимо значајан број хрватских таблица на подручју нашег града - каже Рељић.

У Костајници, гдје се ослањају на прекограничну куповину, у овој и петходној години затворена су 23 трговачка и угоститељска објекта, а 11 је отворено. Свему је допринијела пандемија, каже начелник ове општине Никола Јањетовић.

- У посљедње вријеме можемо примијетити да је повећан број грађана Хрватске који долазе у Костајницу и овдје набављају ствари које су им пријеко потребне за живот - додаје Јањетовић.

Претходних година, прије пандемије, према тадашњим подацима Граничне контроле, Јединице граничне полиције Добрљин, на дневној бази евидентирано је више од 2.000 пјешака који купују у Српској. Сада их је знатно мање.

Прекогранична трговина значајна је за трговце пограничних општина, али и за општинске касе. Зато се надају бројнијим купцима из Европске уније.