latinica  ћирилица
14/08/2022 |  18:51 ⇒ 15/08/2022 | 08:22 | Аутор: РТРС

Нова реаговања из Српске на најаву НАТО-а о ангажману у БиХ: Нисте потребни! (ВИДЕО)

И данас реаговања из Српске на преписку министра иностраних послова БиХ Бисере Турковић и генералног секретара НАТО, Јенса Столтенберга. БиХ не треба сет нових мјера, које је Столтенберг најавио, порука је из Српске. Подсјећају Столтенберга и да у БиХ нема јединственог договора за улазак БиХ у НАТО и да то не може и не смије да буде наметнуто.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

У БиХ не постоји јединствен договор када је у питању улазак БиХ у НАТО, јасна је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић. Вјерује да ће аргументи осталог дијела човјечанства бити да се у војне савезе улази само уз изричит захтјев и да ће то важити и за БиХ.

- Ако се то доведе још у везу са доласком, појачањем њемачких војника у ЕУФОР-а у БиХ, што такође, наводе да је као један од циљева приближавање БиХ Европској унији и НАТО-у, онда се види да се са свих страна предузима активност како би БиХ на силу била угурана у НАТО. Политички ставови у Републици Српској по том питању јасни, те да до сада никада ниједна земља није на силу улазила у било какву војну организацију, па вјерује да то неће бити ни БиХ - каже Мајкићева.

Коментаришући преписку министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, Мајкићева истиче да је Турковићева још једном злоупотријебила Министарство које је потпуно подређено једној политичкој опцији и једном политичком ставу.

- Она злоупотријебљава функцију на којој се налази и ни на који начин не покушава да направи подношљиве односе у овој земљи за заједнички живот, тако да ту нема никаквог изненађења. Она ће чинити све оно што је у интересу Бошњака и све што је супротно интересима друга два народа у БиХ - истиче она.

У преписци са Турковићевом, Столтенберг је навео да НАТО развија сет мјера посебно скројених за БиХ, у складу са потребама. Столтенбергу, потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић поручује да БиХ нису потребне никакве мјере и БиХ нема никакав уговор са НАТО.

- БиХ уопште није потребан посебан сет мјера НАТО , јер овај савез нема никакву улогу у БиХ. Република Српска никада неће допустити да јој НАТО наметне посебан сет мјера. Памтимо све жртве српског народа и злочине које је починио ова савез и зато нас не интересују посебни планови - нагласио је Петковић.

Потпредсједник СНСД-а, Никола Шпирић сматра да је изјава делегата у Дому народа Дениса Бећировића, да би НАТО требало да остане у БиХ, а да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и његови сљедбеници могу да иду ако хоће, порука неосвИјештеним Србима - ако их још има.

- Сада је сасвим јасно да је његова идеја о грађанској БиХ само преломна фаза ка исламској БиХ, а ако треба и уз подршку НАТО снага. На сву срећу, Дениса се неће питати, а оно што забрињава је ћутња опозиције из Републике Српске - рекао је Шпирић.

НАТО има амбицију да простор Балкана претвори у платформу за своје дјеловање, а сметње да то учини су му Србија и Република Српска, па отуда појачани притисци, али и отворене војне пријетње, сматра бивши официр Контраобавјештајне службе и потпуковник у пензији Љубан Каран.