latinica  ћирилица
15/08/2022 |  18:02 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Чудан вирус у сарајевском правосуђу - напада оптужене и пресуђене бошњачке генерале (ВИДЕО)

Суд БиХ још није саопштио у којој се здравственој установи наводно лијечи пресуђени ратни злочинац и ратни командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, Сакиб Махмуљин.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Не оглашавају се ни по питању најављених властитих "извиђајних радњи" у овој правосудној афери.

Међутим, Махмуљин није једини бошњачки оптуженик или осуђеник који се лијечи, умјесто да пред законом одговора за злочине. У посљедње вријеме све је више "болесних" и оптуженика па се одгађају претреси и додатно развлаче ионако вишегодишњи процеси.

Или је по сриједи, ипак, нови облик правосудне опструкције правде и правичности!?

Чудан неки "вирус" обрушио се на сарајевско правосуђе! "Напада" само оптужене бошњачке војсковође. Пријети да "пређе" у пандемијско стање!

Муџахедински генерал Сакиб Махмуљин, током шестогодишњег судског процеса, на тај чудни "вирус" био је имун. Симптоме "болести" није испољавао – све док правоснажно, крајем априла није осуђен на осмогодишњу затворску казну.

"Разболио" се већ првих мајских дана – и одмах "одшетао" у непознато турско љечилиште. Судије су све сазнале накнадно. Јавност са закашњењем од четири мјесеца - изнуђено. И док предсједавајући Вијећа ратни гораждански судија Хилмо Вучинић некажњено "извиђа" властите пропусте, његове колеге у предмету "Атиф Дудаковић и други" одмарају. Јер, и Дудаковић, бивши командант Петог корпуса бошњачке армије је болестан. И његов саоптуженик Хасан Ружнић. На оптуженичкој клупи не могу да сједе, за воланом аутомобила итекако могу, па Дудаковић често крстарећи на релацији Сарајево – Бихаћ, гдје посједује некретнине, зна да изазове и саобраћајну незгоду.

- Чекаћемо до децемебра да видимо је ли се његово стање поправило или се погоршало и да ли је он способан уопште присуствовати суђењу - рекао је Дудаковићев адвокат Асим Црналић.

И претходне готово три године процес је чекао. "Боловали" су наизмјенично оптуженици, а 15 их је, затим остали учесници у поступку – судије и адвокати, потом им је свима имуносистем био "угрожен" због короне, а онда је промијењен и члан Судског вијећа па је новопридошлом било потребно вријеме да се са предметом упозна.

Како год, суђење у којем је тужилаштво најавило чак 447 свједока и готово идентично одбране оптужених, није одмакло даље од почетка. А званично траје од априла 2019.

"Болују" и оптужени злочинци из горажданске регије. Посљедње рочиште одржано је у априлу, наредно ће бити у октобру! Евентуално. Јер судије нису задовољне неуропсихијатријским здрављем оптуженог Мехмедалије Топаловића. Оставиле су му шест мјесеци за опоравак, а онда ко зна какав ће бити поновљени налаз!?

- Послије првобитног опструисања подзиања оптужница, успјели смо да пресијечемо ту баријеру и дошли смо до тога да сада поново имамо опструкције у смислу претреса, односно рочишта па смо онда дошли у још гору позицију а то је да омогућите људима да изврше бјекство како не би отишли на издржавање казне затвора - истиче Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске.

Често "поболијевају" и оптуженици за монструозан злочин на Чемерну код Илијаша, а судије их дугим паузама "лијече". Дванаест их је. Предњачи ипак ратни командант територијалне одбране у Брези још један бошњачки генерал Нехру Ганић. Зна Ганић и да бира, а толерантно вијеће да одобрава – умјесто оптуженичке клупе – рехабилитационе благодети бање "Реумал" у Фојници.

И опет вишеседмични или вишемјесечни застој у суђењима. И вишегодишње болно ишчекивање правде жртвама.

- Нисмо били задовољни ни са висином казне али ево, и ово мало пламичка правде ето угасише - резигниран је Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићани.

Српске жртве Подриња, агонију неправедне сарајевске правде већ су једном преживјеле – током суђења оптуженим па ослобођеним злочинцима, Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу. У том и неколицини сличних предмета, судије су жмуриле на другачији игроказ - пријетње и утицај на свједоке који су од свједочења одустајали или исказе рапидно мијењали.

- Свједочимо да правосуђе није ни независно ни непристрасно и оно је као такво стварно рак – рана ове државе. Огроман је утицај политичара са Башчаршије на рад правосуђа, огромне манипулације, а све са једним циљем - да се политичари из реда муслиманског народа хвале како у њиховим редовима није било злочинаца. Питамо се: па ко онда поби оволику српску нејач, жене, децу и старце - пита Радојка Филиповић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац.

И заиста, водећи башчаршијски политичар Бакир Изетбеговић више и не крије да СДА управља бх. правосуђем.

- Направили смо промјене у ВСТВ, нема Тадићке, нема предсједника Тегелтије - нглашава Изретбеговић.

На евентуалну смјену предсједника Суда, Ранка Дебевеца, Кавесона и не помишља!

Док године пролазе и биологија и код жртава и код оптужених чини своје! Питање је само – зашто на све ћуте међународни заговорници прва и првде?