latinica  ћирилица
16/08/2022 |  09:00 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Република Српска задржала кредитни рејтинг на нивоу "Б" са стабилним изгледима (ВИДЕО)

Међународна рејтинг агенција Standard and Poor's потврдила је кредитни рејтинг Републике Српске на нивоу "Б" са стабилним изгледима.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Аналитичари истичу да се стабилни изгледи заснивају на процјени да смањен ризик узрокован политичким тензијама имеђу власти на нивоу БиХ и власти Републике Српске омогућава Републици Српској квалитетнији приступ тржишту капитала, како међународном, тако и домаћем, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је према овом извјештају свеукупно стање у Републици Српској оцијењено као погодно за сарадњу и са различитим мултилатералним финансијским институцијама.

Без обзира на раст оперативних расхода који ће довести до незнато слабијих перформанси буџета, аналитичари стабилне изгледе базирају и на очекивањима да ће мјере за ублажавање инфлације у Републици Српској у виду повећања плата, те одобравања различитих субвенција и грантова, како привреди, тако и становништву довести до позитивних резултата.

Иако Агенција процјењује нешто виши дефицит у односу на планирани, очекује се да ће однос између изворних прихода Републике Српске и дуга остати на стабилном нивоу захваљујући повећању претходно поменутих прихода Републике, истиче се у саопштењу.

Агенција прогнозира и нешто спорији раст БДП на БиХ нивоу у 2022. и 2023. години у односу на претходни извјештај и то са 2,3 одсто на два одсто и са три одсто на 2,5 одсто по годинама респективно.

Према очекивању Агенције, приближан тренд ће бити регистрован и у Републици Српској, а стабилизација свеукупних глобалних економских кретања се очекује током 2024. године, истиче се у саопштењу Министарства финансија.

Из Министарства напомињу да су у цијелом извјештају најбоље оцијењене перформансе буџета, затим слиједи стање дуга, ликвидност и финансијско управљање, а да је са најлошијом оцјеном бодовано институционално уређење БиХ. Посљедње наведено је и "главна препрека" за унапређење кредитног рејтинга.

У саопштењу се подсјећа да је ова одлука рејтинг агенције донесена у условима знатно појачаних геополитичких тензија, условима високе инфлације и стањем које се граничи са рецесијом на глобалном нивоу.

Кредитни рејтинг Републике Српске "Б" са стабилним изгледима у контексту глобалних кретања говори у прилог томе да Република Српска води адекватну социоекономску политику која је дала добре резултате, и да се наставак успјешне политике очекује и у наредном периоду, истичу из Министарства финансија.

Министарство финансија Републике Српске истиче и да су кључни елементи политика које проводи Влада Републике Српске препознати не само у одлуци агенције Standard and Poor's, већ и у извјештајима бројних међународних финансијских институција.