latinica  ћирилица
16/08/2022 |  15:00 | Аутор: СРНА

Земље Квинте подржавају једнострану независност Косова

Представници Срба са Косова и Метохије саопштили су послије састанка са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петром Петковићем у Београду да земље Квинте подржавају једностано проглашену независност Косова.
Градоначелници да севера КиМ (Фото: kim.gov.rs) -
Градоначелници да севера КиМ (Фото: kim.gov.rs)

Они су истакли да амбасадори земаља Квинте подржавају одлуке које Приштина доноси, укључујући и ону у вези са регистарским таблицама.

- Они апсолутно подржавају одлуке које Приштина доноси, а нарочито су подвукли и бацили акценат на то да подржавају одлуке о таблицама и о увођењу некаквог улазно-излазног документа који би се издавао Србима при уласку или изласку са Косова - рекао је на конференцији за новинаре предсједник Српске листе Горан Ракић.

Петковић је истакао да су представници држава Квинте начином на који су преносили своје поруке српском народу на Косову и Метохији показали под како тешким околностима делегација Београда путује у Брисел.

Он је оцијенио да је ситуација на Косову и Метохији десет пута тежа него прије украјинске кризе.

Петковић је нагласио да то користи премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти да готово у сваком свом обраћању нападне предсједника Србије Александра Вучића.

- Измишља и каже да преко Београда Русија врши свој утицај овде на западном Балкану, али за ових годину и по дана, колико о томе свакога дана говори Аљбин Курти, видјели смо да једини који иде у правцу милитантних потеза и насиља јесте Аљбин Курти - рекао је Петковић.